Zzp'er wenst eigen rechtsvorm


NOORDBEEMSTER, 20110427 -- Een ruime meerderheid (44%) van de zzp’ers is voorstander van het inrichten van een eigen rechtsvorm voor de zzp’er. Dit zal volgens hen leiden tot meer duidelijkheid voor hun opdrachtgevers. Ook zal het volgens hen het bedrijfsleven helpen passende producten en diensten te leveren specifiek geënt op de zzp’er. Dit blijkt uit het tweede onderzoek van de ZZP Barometer, gehouden onder 1.384 zzp’ers.

De term zzp is niet officieel, maar is enkele jaren terug geïntroduceerd dankzij de Belastingdienst en de introductie van de zelfstandigenaftrek. Het is nu nog niet mogelijk als zzp’er geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel. Zzp’ers moeten zich echter altijd registreren: momenteel staat 65% geregistreerd als eenmanszaak, 26% als BV en 9% als een van de overige rechtsvormen.

Betere producten en diensten
Een ruime meerderheid (44%) van de zzp’ers is voorstander van het in het leven roepen van een aparte rechtsvorm voor zzp’ers, en slechts 14% is hierop tegen. Voorstanders geven aan dat dit meer duidelijkheid zal verschaffen voor hun opdrachtgevers (44%) en dat het zal zorgen dat er eindelijk juiste productsamenstellingen mogelijk zullen worden (31%), bijvoorbeeld bij het inrichten van pensioen en verzekeringen specifiek voor de zzp’er. “Bedrijven als BrandNewDay, de NS en VictorMundi doen dit al, maar dankzij een aparte rechtsvorm zullen er nog betere producten mogelijk zijn,”aldus Jeroen Sakkers, oprichter van Victor Mundi.

Frankrijk als voorloper in Europa
“Frankrijk heeft dit vraagstuk, als voorloper in Europa, al prima opgelost door aparte rechtsvormen te benoemen. De toenemende flexibilisering van arbeid heeft meer aandacht nodig vanuit het kabinet en zou meer gestimuleerd moeten worden,” zegt Sakkers. “Een uitgebreid interview met een Nederlandse ondernemer die in Frankrijk actief is als zzp’er benadrukt de voordelen hiervan in dit rapport van de ZZP Barometer.”