Documentaire: De weg naar Nederlanderschap online


ROTTERDAM, 20110427 -- In de documentaire Paspoort Weyn volgt de kijker het lange proces dat de Somalische Mohamud Isse Farah (23) heeft moeten doorlopen om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Het verhaal van een jonge asielzoeker die dolgraag wil deelnemen aan de Nederlandse maatschappij, maar jaren in onzekerheid moet leven. De documentaire is na een aantal vertoningen nu online te bekijken op www.goodintentionworks.com.

Als klein kind en tiener leefde Mohamud ‘illegaal’ in Nederland, omdat hij geen verblijfsstatus had. Hij mocht bijvoorbeeld niet werken, omdat hij zich niet kon legitimeren. Keer op keer werd hij ermee geconfronteerd dat hij nog geen ‘echte Nederlander was’. Jarenlang leefde de Somaliër in onzekerheid omdat hij niet wist of hij in Nederland kon blijven. Een ding was wel zeker; hij zou er alles aan doen om de Nederlandse nationaliteit te bemachtigen.

22 September 2010 was de grote dag: na twaalf jaar en negen maanden kreeg Mohamud de felbegeerde Nederlandse status. Filmmaker en goede vriend Rachid Prins schetst in de documentaire Paspoort Weyn een beeld van deze moeilijke jaren in het leven van Mohamud Isse Farah.

In de documentaire reist Mohamud samen met reporter Erkan Deli af naar de plekken waar hij opgroeide. Zo brengt hij een bezoek aan zijn eerste woning in het Nederlandse dorp Hoog Zwaluwe in Noord-Brabant. Daar vertelt hij over de aardbeienplanten die hij als klein jongentje in de tuin had geplant. Verder vertelt hij over de taalschool in Breda waar hij ‘aap, noot, Mies’ leerde. Mohamud bezoekt ook zijn pleegouders die voor hem zorgden toen hij thuis niet meer terecht kon. De kijker krijgt ook een beeld van de asielprocedure, want hierover wordt korte uitleg gegeven door de documentaire heen.

Mohamud vertelt: “Weyn betekent ‘groot’ in het Somalisch. Paspoort Weyn betekent dus: groot document, oftewel het burgerschap. Ik wilde graag Nederlands staatsburger worden om volwaardig te kunnen meedoen in de samenleving. Ik wilde iets betekenen, iets terugdoen voor de maatschappij. Daarom ben ik heel erg blij dat ik nu officieel Nederlander ben!”

Op dit moment rondt Mohamud zijn opleiding Media & Entertainment Management af aan Hogeschool Inholland Rotterdam. Mohamud wil graag een ander geluid laten horen. De productie van de documentaire noemt hij ‘een mooie afsluiter van een spannende periode’. “Na een lange strijd met het asielbeleid is het me toch gelukt om het Nederlandse burgerschap te krijgen. Over het asielbeleid hoor je vaak negatieve berichten. Bijvoorbeeld als er een familie wordt uitgezet. Met Paspoort Weyn wilde ik graag een positief verhaal delen”, aldus Mohamud.

De documentaire Paspoort Weyn is nu online te bekijken op www.goodintentionworks.com
Paspoort Weyn is Nederlands gesproken en duurt ca. 33 minuten.