Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


27/4

Promotie

Anita Böing: 'Microparticles, mediators of cellular and environmental homeostasis'. Promotor is prof.dr. A. Sturk, hoogleraar Klinische Chemie. Co-promotor is dr. R. Nieuwland.
Vooral in stressvolle omstandigheden geven cellen kleine blaasjes (micropartikels) af aan hun omgeving. Ze blijken die te gebruiken als afvalcontainers. Schadelijke stoffen als caspase 3 worden geloosd door ze in micropartikels te verpakken; daardoor wordt voorkomen dat ze als 'zwerfvuil' een eigen leven gaan leiden buiten de cel. Dit mechanisme lijkt van belang voor de overleving van cellen: het remmen van de afgifte van micropartikels leidt tot ophoping van schadelijke stoffen en uiteindelijk tot celdood. Menselijke lichaamsvloeistoffen, waaronder bloed, bevatten grote aantallen micropartikels, die ook caspase 3 bevatten. Böing veronderstelt daarom dat micropartikels in het menselijk lichaam eveneens een rol spelen bij cellulair afvaltransport. Naast hun vermogen om afval af te voeren, kunnen micropartikels ook processen beïnvloeden als de bloedstolling, ontstekingsrespons en vaatnieuwvorming. Hoe ze dat precies doen, is echter nog onvoldoende duidelijk. Het proefschrift bevat studies die meer inzicht moeten geven in de onderliggende mechanismen die daarbij een rol spelen.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.