Universiteit van Tilburg


Symposium
Religieuze wet en geloofsafval

Visies vanuit Joodse halacha, islamitische sharia en katholiek kerkelijk recht

Woensdag 27 april

Religies uiten zich in verschillende soorten teksten: goddelijke boeken, leerstellingen, mystieke en rituele teksten. Maar Jodendom, islam en christendom kennen daarnaast ook eigen wetgeving rond het geloof: halacha, sharia en kerkelijk recht.
Voor moderne mensen lijkt de relatie tussen geloof en wet vreemd. Geloof associëren we met vrijheid, persoonlijke keuze en met gevoelens. Wetgeving lijkt daarmee in tegenspraak. De spanning wordt nog groter bij het onderwerp `geloofsafval'. Verbod op geloofsafval en sancties tegen mensen die het geloof verlaten, vinden we onverenigbaar.

Wat zeggen Jodendom, islam en katholicisme in hun religieuze wetten over geloofsafval? Is het verbod daarop een logisch gevolg van de waarheidsclaims van het geloof? Is religieuze wetgeving rond geloofsafval verenigbaar met seculier recht en met godsdienstvrijheid?

Programma
woensdag 27 april

13.45 uur Ontvangst, koffie en thee
14.05 - 14.10 uur Opening en welkom door dagvoorzitter dr. Harm Goris 14.15 - 14.45 uur Rabbijn Raphael Evers: Halachah and apostasy. 14.45 - 15.15 uur Dr.mr. Ton Meijers: Canon Law and apostasy 15.15 - 15.35 uur Pauze
15.35 - 16.05 uur Prof. dr. Mona Siddiqui: Sharia and apostasy. 16.05 - 17.00 uur Discussie met sprekers en publiek 17.00 uur Borrel

Praktische informatie

Datum 27 april 2011, van 13.00 tot 15.35 uur
Plaats Zaal TZ005, Tias Building, Tilburg University Voertaal Nederlands (met samenvattingen in het Engels) en Engels (lezing prof. dr. Siddiqui en discussie)
Deelname is gratis. Wilt u zich wel aanmelden? Dit kunt u doen door een email te sturen naar bureaufkt@uvt.nl of te bellen naar 013 - 466 3800.
---

Leerstoel Islam & Burgerschap
In het kader van de bijzondere leerstoel `Islam en Burgerschap' aan de School of Theology, vinden er jaarlijks in het voor- en najaar lezingen, colleges en masterclasses plaats. Het is in deze tijd van belang dat er niet alleen over moslims, maar ook vooral met moslims wordt gepraat.

Bijzonder hoogleraar prof. dr. Mona Siddiqui (University of Glasgow) Bekleedt de bijzondere leerstoel van 2010 tot 2012. Naast haar hoogleraarschap aan de Universiteit van Glasgow adviseert professor Siddiqui organisaties en beleidsorganen inzake de islam in de moderne samenleving, inclusief terrorismebestrijding. Ook is zij lid van het Wereld Economisch Forum met als agenda de dialoog tussen islam en het Westen. Voor radio en televisie verzorgde zij tal van interviews over actuele kwesties. Haar onderzoek betreft islamitisch recht, de dialoog tussen islam en christendom, de verhouding tussen man en vrouw in juridische zaken en moderne Arabische literatuur.

Naar boven

---