Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 april 2011

Vragen van de leden Dikkers en Timmermans (beiden PvdA) over de politiek onrustige situatie in Burkina Faso aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Bent u bekend met de berichten of de onrustige situatie in Burkina Faso? CNN- April 23 2011- Ministers fired, smaller government created in Africa's Burkina Faso


* Hoe beoordeelt u de oplopende politiek spanningen in het land?


* Hoe beoordeelt u het gegeven dat President Blaise Compaore een nieuwer en kleiner kabinet heeft aangewezen? Deelt u de mening dat de spanningen door deze ontwikkeling juist zullen toenemen?


* Deelt u de mening dat er een rol weggelegd is voor de internationale gemeenschap in het voorkomen van een verdere escalatie van spanningen in het land?


* Op welk wijze kan Nederland zowel rechtstreeks als via de Europese Unie (EU) en andere internationale fora bijdragen aan de-escalatie en conflictpreventie in Burkina Faso? Welke internationale donoren kunnen daarbij een rol spelen? Bent u bereid daartoe stappen te ondernemen? Zo ja, kunt u de Kamer hierover informeren voor het Algemeen Overleg over de Focusbrief Ontwikkelingssamenwerking Planning: 18 mei 2011?