Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 april 2011

Vragen van de leden Arib (PvdA), Gesthuizen (SP) en Dibi (GroenLinks) over nazorg van misbruik in de Rooms Katholieke Kerk

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie


1.
Bent u op de hoogte van het bericht dat er onvoldoende nazorg is voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms - Katholieke kerk*


2.
Kent u het motto van de Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel misbruik in samenwerking met vertegenwoordigers van verschillende lotgenotengroepen: " Alles wat beschadigend is geweest moet in het volle licht komen: dit is nodig voor erkenning en herkenning en voor de heling die daarvan uitgaat." Wat is uw mening hierover?


3.
Bent u met ons van mening dat bijeenkomsten zoals maandag 25 april in Utrecht werd georganiseerd kunnen helpen bij het verwerken van seksueel misbruik? Bent u met ons van mening dat de overheid een taak heeft bij het organiseren cq ondersteunen van de organisatie van dergelijke bijeenkomsten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze gaat u hier invulling aan geven?


4.
Bent u met ons van mening dat nazorg nú nodig is en dat het niet verantwoord en niet nodig is om te wachten op de rapporten van de commissie-Samson en de commissie-Deetman ?


5.
Welke mogelijkheden voor nazorg zijn er op dit moment voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms - Katholieke kerk?


6.
Hoeveel slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms - Katholieke kerk doen een beroep op hulpverlening en hoeveel van hen krijgen ook daadwerkelijk de juiste hulp? Hoeveel slachtoffers van seksueel misbruik kunnen geen hulp krijgen op het moment dat zij er om vragen? Hoe lang moeten zij wachten op hulp?


7.
Hoe zou de hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms - Katholieke kerk er volgens u idealiter uit moeten zien? In hoeverre verschilt dat van de hulpverlening zoals die nu bestaat? Welke maatregelen zouden genomen moeten worden om te zorgen voor optimale hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik? Kunt u aangeven wanneer u welke van deze maatregelen gaat nemen?


*NOS nieuws 2011