Provincie Noord-Holland


PvdA Noord-Holland stelt vragen over beloning topman Nuon

De PvdA Noord-Holland is verbaasd over het salaris voor de nieuwe topman van energiebedrijf Nuon van 750.000 euro, een verhoging van 70 procent ten opzichte van het vaste salaris van de vorige topman. De PvdA vraagt het provinciebestuur dit als aandeelhouder aan de kaak te stellen tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering.

Onlangs werd bekend dat de nieuwe topman van energiebedrijf Nuon een salaris krijgt van 750.000 euro per jaar. Dit is een verhoging van 70 procent ten opzichte van het vaste salaris van de vorige topman. Die kreeg een vast salaris van 440.000 euro, maar door bonussen kon dat oplopen tot 748.000 euro. Bovendien krijgt de nieuwe topman nog eens 724.000 euro voor het mislopen van inkomsten bij zijn vorige werkgever (Essent). Reden voor de verhoging is volgens Nuon dat de Zweedse wet geen bonussen meer toestaat voor (dochterondernemingen van) staatsbedrijven.

Op dit moment is Nuon slechts voor 49 procent eigendom van Vattenfall, de overige aandelen zijn nog in bezit van overheden, waaronder de provincie Noord-Holland. In de media heeft de provincie Gelderland geprotesteerd tegen deze salarisverhoging. Gelderland is ontstemd dat het salaris niet is voorgelegd aan de aandeelhouders en zegt bovendien dat het afwijkt van het afgesproken beloningsbeleid.

De PvdA wil nu van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland weten of zij deze kritiek delen. PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl: "Een salarisverhoging van 70 procent is echt buiten proporties, zeker in een tijd dat veel mensen de broekriem extra moeten aanhalen. De provinciale aandeelhouders hebben in 2006 regels vastgesteld voor de beloningen, waarin is vastgelegd dat de salarissen bij Nuon vergelijkbaar moeten zijn met bedrijven als Schiphol en Connexxion. Het nu vastgestelde salaris ligt daar aanmerkelijk boven. Wij verwachten van het provinciebestuur dat zij dit aan de kaak stelt tijdens de volgende aandeelhoudersvergadering."


Noot voor redacties



Provincie Noord-Holland