Ingezonden persbericht


News Release Persbericht

Symantec kondigt het MessageLabs Intelligence Report voor april 2011 aan:

-Gerichte aanvallen nemen toe in intensiteit tot 85 per dag, terwijl spam wereldwijd blijft afnemen; bij de verkorte URL's doet zich een verschuiving naar online klikfraude voor-

MOUNTAIN VIEW, Californie - 27 april 2011- Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) kondigde vandaag de publicatie aan van haar MessageLabs Intelligence Report voor april 2011. Uit de analyse van deze maand blijkt dat het aantal gerichte aanvallen dat door Symantec.cloud werd onderschept tot 85 per dag is gestegen. Dit is het hoogste getal sinds maart 2009, toen in de aanloop naar de G20-topconferentie in Londen 107 gerichte aanvallen per dag werden geteld. Ondertussen blijft het wereldwijde spamvolume dalen na het uitschakelen van het botnet Rustock. Sinds maart is dit volume met 6,4 percentpunten gedaald, tot 72,9% in april. MessageLabs Intelligence ontdekte ook dat de populariteit van verkorte URL's de laatste tijd sterk gestegen is. Ze worden nu gebruikt om mensen aan te sporen om op links naar advertenties te klikken, een praktijk die als klikfraude bekendstaat.

In april bevatte 1 op 168,6 e-mails malware en ongeveer 0,02% daarvan waren gerichte aanvallen. Dit komt overeen met een toename van 10,5% over een periode van zes maanden. In oktober 2010 werden dagelijks bij benadering 77 gerichte aanvallen geblokkeerd.

"De evolutie in het aantal gerichte aanvallen lijkt erop te wijzen dat dit een seizoensgebonden fenomeen is," verklaarde Paul Wood, Senior Analyst van MessageLabs Intelligence, Symantec.cloud. "In deze tijd van het jaar lijken er altijd meer gerichte aanvallen te zijn. Het is mogelijk dat cybercriminelen van de afsluiting van het boekjaar in veel landen gebruik maken om vertrouwelijke informatie over de financiële prestaties van een bedrijf in te winnen en een zorgvuldig opgezette aanval kan een ideaal middel zijn om dit te bereiken."

Gerichte aanvallen, die ook bekendstaan als Advanced Persistent Threats (APT's), gebruiken vaak e-mail als aanvalswapen. Zij kiezen specifieke slachtoffers uit om aan industriële spionage te doen.

In april identificeerde MessageLabs Intelligence ook 11 geautomatiseerde bots die op een populaire microblogdienst actief waren. De bots posten er berichten met verkorte URL's en gebruiken vervolgens diverse technieken om de berichten onder de aandacht van de gebruikers van de dienst te brengen. Wie op de links klikt, komt terecht op websites met advertentielinks die op hun beurt klikinkomsten opleveren voor de sites die de banneradvertenties hosten.

"Om mensen zover te brengen dat ze op de verkorte URL's klikken, worden diverse argumenten gebruikt. Mogelijk geldgewin komt het meeste voor," aldus Paul Wood. "Hoewel aanbieders van online advertenties grote inspanningen hebben geleverd om te voorkomen dat websites alleen maar worden opgezet om advertentie-inkomsten te vergaren, is deze praktijk toch nog overheersend."

Andere opmerkelijke bevindingen van het rapport:

Spam: In april 2011 verminderde het totale spampercentage in het e-mailverkeer afkomstig van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen sinds maart 2011 met 6,4 percentpunten tot 72,9% (1 op 1,37 e-mails).

Virussen: In april zat er wereldwijd in het e-mailverkeer van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen een virus in één op 168,6 e-mails (0,593%). Dit komt neer op een toename van 0,114 percentpunten sinds maart.

Endpoint-bedreigingen: Van alle malware die een bedreiging voor endpointapparaten vormt, werd het W32.Sality.AE-virus vorige maand het vaakst geblokkeerd. Dit virus verspreidt zich door programmabestanden (executables) te infecteren en vervolgens te proberen om potentieel schadelijke bestanden van het internet te downloaden.

Phishing: In april bedroeg de phisingactiviteit 1 op 242,2 e-mails (0,413%), een stijging van 0,02 percentpunten sinds maart.

Veiligheid op het web: Uit analyse van de webbeveiligingsactiviteiten blijkt dat elke dag gemiddeld 2.431 websites malware en andere potentieel ongewenste programma's zoals spyware en adware herbergen. Dit zijn er 18,2% minder dan in maart 2011. In april was 33% van alle geblokkeerde schadelijke domeinen nieuw, een daling met 4,0 percentpunten sinds maart. Bovendien was in april 22,5% van alle geblokkeerde malware die van het web afkomstig is nieuw, een achteruitgang van 1,9 percentpunten sinds vorige maand.

Geografische trends:


· Oman werd in april het meest gespamde land, met een spamniveau van 81,9%.
· In de Verenigde Staten was 72,8% van de e-mails spam en in Canada en het Verenigd Koninkrijk 72,7%.
· Terwijl in Nederland spam goed was voor 74,1% van het e-mailverkeer, was dit in Duitsland 73%, in Denemarken 72,4% en in Australië 73,6%.
· Het spamniveau in Hong Kong bereikte 72,4% en in Singapore 70,3%. Het spamniveau in Japan lag op 68,9%.
· In Zuid-Afrika was spam goed voor 72,4% van het e-mailverkeer.
· Luxemburg bleef het land dat het meeste blootstond aan malware in e-mails: 1 op 28,9 e-mails werd in april geblokkeerd als gevaarlijk.
· In het Verenigd Koninkrijk bevatte 1 op 86,2 e-mails malware. In de Verenigde Staten bedroeg het virusniveau 1 op 311,6 en in Canada 1 op 201,8. In Duitsland bedroeg het virusniveau 1 op 277,5, in Denemarken 1 op 647,9 en in Nederland 1 op 311,2.
· In Australië was 1 op 271,3 e-mails gevaarlijk, in Hong Kong 1 op 321,0 en in Japan 1 op 902,9, terwijl het in Singapore om 1 op 640,0 e-mails ging.
· In Zuid-Afrika bevatte 1 op 68,1 e-mails kwaadwillige content.

Verticale trends:


· In april bleef de Autosector met een spamniveau van 76,5% de sector die het meeste blootstond aan spam.
· Het spamniveau in het Onderwijs bedroeg 74%, in de sector Chemie & Farmaceutica 72,8%, bij IT Services 72,5%, bij Retail 71,8%, bij de Overheid 70,9% en in de Financiële Sector 72,2%.
· In april bleef de Overheid de sector die het meeste blootstond aan malware-aanvallen: 1 op 26,4 e-mails werd er geblokkeerd als schadelijk.
· Het virusniveau in de sector Chemie & Farmaceutica bedroeg 1 op 157,4, bij IT Services 1 op 260,4, bij Retail 1 op 287,6, in het Onderwijs 1 op 87,1 en in de Financiële Sector 1 op 209,5.

Het MessageLabs Intelligence Report voor april 2011 bevat meer informatie over alle bovenstaande trends en cijfers en meer gedetailleerde geografische en verticale trends. Raadpleeg hier het volledige rapport: http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx.

###
Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in beveiligings-, opslag- en systeembeheer die bedrijven en consumenten helpt om hun op informatie gebaseerde wereld te beveiligen en beheren. Onze software en services beschermen tegen meer risico's op meerdere punten, volledig en efficiënt, wat meer vertrouwen geeft, ongeacht waar informatie is opgeslagen. Meer informatie op: www.symantec.com

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten.

Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.