Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

standaard logoNieuw


Opslag vingerafdrukken opgeschort!

Persbericht

Utrecht, 27 april 2011

De opslag van vingerafdrukken in (de)centrale reisdocumentenadministratie wordt gestopt. Dit maakte minister Donner in een brief aan de Tweede kamer bekend. D66 Utrecht diende tijdens de raadsvergadering van 10 maart jl. een motie in waarin het College van B en W opgeroepen werd een krachtig signaal te geven aan de minister om te stoppen met de opslag. Deze motie werd bijna raadsbreed ondersteund.

Raadslid Klaas Verschuure: "het krachtig signaal van de gemeenteraad Utrecht heeft zijn uitwerking gehad". Vele andere gemeenteraadsfracties van D66 volgden dit voorbeeld. Het verzet verspreide zich als een olievlek door Nederland. Het grootste bezwaar van de gemeenteraden tegen de opslag van vingerafdrukken in een database is de inbreuk op de privacy en de ontoereikende beveiliging van de databases.

"Ik ben heel erg blij dat er gestopt wordt met de opslag van vingerafdrukken. We zijn er echter nog niet, de opslag wordt nu tijdelijk gestopt. D66 wil dat er definitief mee gestopt wordt", aldus Verschuure. "Wij willen in dit geval dat uitstel leidt tot afstel".

De brief die Minister Donner naar de Tweede Kamer stuurde roept nog veel vragen op. Het is niet duidelijk wat gebeurt met de vingerafdrukken die al afgenomen zijn en welke instanties bij deze gegevens mogen. Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over dit onderwerp. Op basis van de uitkomsten van dit debat, zal D66 Utrecht besluiten vervolgstappen te nemen.

Bijlage: overzicht ingediende moties en schriftelijke vragen D66 gemeenteraadsfractie

Noot voor redactie:

Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht