Ingezonden persbericht



1

Amsterdam, 18 April 2011 Presentatie gegeven door Najem Oulad Ali aan de Expertiseteam van het Stadsdeel. Geachte aanwezigen, · Slide1 Aller eerst dank voor de uitnodiging om ons de gelegenheid te geven om u een indruk te geven wat almaarif is, wat almaarif doet en waar almaarif voor staat en naar toe wil. (slide1 voorlezen) Slide2 Almaarif is gehuisvest aan de Rudolf Dieselstraat 5 in een aantal Containerunits Die containerunits bestaan uit een 6 tal activiteitenlokalen, een zitkamer en een keuken (Slide 2) Slide3 Stichting Al Maarif is een Marokkaanse zelforganisatie in Oost/Watergraafsmeer. De naam Al Maarif betekent Kennis of beter gezegd "Kennisoverdracht", en dat is ook hetgeen wat we proberen te bereiken naar onze doelgroep in onze dagelijks activiteiten binnen het stadsdeel. Sedert de oprichting van onze organisatie in 1990 werkt de stichting aan het bevorderen van de integratie, emancipatie en participatie van de Marokkanen in de Nederlandse samenleving. De stichting organiseert hiertoe laagdrempelige activiteiten voor vrouwen, mannen en jongeren. Alfabetisering is daarin een kernactiviteit. Stichting Al Maarif wil voor de doelgroep een schakel zijn tussen de autochtone en de allochtone gemeenschap. Een paar cijfers over de doelgroep van Almaarif: · · · · · 250 Jongeren tussen 5 jaar en 20 jaar die in het weekend over de vloer komen Ruim 50 kinderen die iedere woensdag huiswerkbegeleiding volgen Ruim 50 mannen (wisselend) die aan lichaamsbeweging doen bij Almaarif Ruim 60 vrouwen die taallessen en andere activiteiten volgen. Ruim 70 mannen (wisselend) die Almaarif bezoeken tijden de sociale avonden. Terug naar de doelen van Almaarif. Zoals gezegd is onze kerntaak "de kennisoverdracht" waaronder:

·

·



2

Taallessen voor Vrouwen en Mannen

· Slide4 Stichting Al Maarif organiseert onderwijs in de Nederlandse taal zowel voor mannen als vrouwen. Deze lessen heeft de Stichting steeds als hoofddoel gehad, namelijk alfabetisering in combinatie met oriëntatie op de samenleving.

·

Slide5 De taallessen worden altijd in de ochtenduren gegeven, op tijdstippen dat de kinderen van de cursisten op school zitten. Dankzij de deskundigheid en het improvisatievermogen van de docenten van het eerste uur hebben veel mannen en vrouwen zich leren redden in de Nederlandse taal en zo hun draai kunnen vinden in de Amsterdamse samenleving. Anderen konden dankzij deze lessen de overstap naar het ROC maken en weer anderen leerden makkelijk en bereikten al gauw het niveau van `gevorderden'

Huiswerkbegeleiding

· Slide6 Er wordt in het onderwijs vroeg begonnen met het signaleren van leerachterstand bij kinderen, en daar willen wij als organisatie meehelpen om de achterstand tot een minimun te brengen of helemaal weg te werken, en dat doen we door huiswerkbegeleiding te geven aan de kinderen Stichting Almaarif verzorgt huiswerkbegeleiding voor de kinderen uit de buurt die problemen hebben met het huiswerk maken. De begeleiding bestaat uit deskundig hulp die de kinderen bijstaan bij het huiswerk, maar ze leren de kinderen ook zelfstandig huiswerk maken door ze te leren zich te concentreren bij de opgaven die ze krijgen en zich goed voorbereiden voor de CITO toetsen. De kinderen krijgen ook op sociaal gebied een heleboel bagage mee, zo leren we de kinderen hoe met elkaar om te gaan, hoe om te gaan met schoolregels, met pesten, en ze leren zelfs om ook doodeenvoudig een boterham te smeren en ook de tijd te nemen om te ontbijten voordat ze naar school gaan...dit omdat tegenwoordig heleboel kinderen zonder ontbijt naar school gaan en zodoende niet geconcentreerd en hongerig aan de lessen beginnen.

Computerlessen

· Slide7 Het buurtonline project in stadsdeel Wateregraafsmeer/Oost heeft enthousiasme gewekt bij de Almaarif bezoekers om een cursus "Computerorientatie" te volgen, in de eerste instantie waren ze een beetje aftastend, en later zijn ze enthousiast geworden doordat ze erachter zijn gekomen dat ze het ook onder de knie konden krijgen...en toen waren ze niet te stoppen.



3

·

Slide8 De lessen worden zowel aan jongeren als ouderen gegeven, zowel aan allochtonen als autochtonen...een primeur was voor ons om aan een groep surinaamse 60+ vrouwen een cursus te geven, dit waren gepensioneerde juffen die de moeite namen om alsnog de laatste nieuwigheden op PC gebied onder de knie te krijgen...en daar hebben wij gespect voor. Dit gebeurt natuurlijk heel laagdrempelig met veel praktijkoefeningen. De deelnemers aan de lessen leren omgaan met de digitale middelen, en leren informatie opzoeken op het internet, zoals een woning, verzekeringen, een auto enz... Maar er zijn ook mensen die de computer hebben ondekt om de nederlandse taal te leren doormiddel van zelf meegebrachte CD's of DVD's of gewoon dmv het Online aanbod. De cursisten krijgen na het afronden van het lessenpakket een "Buurtonline Certificaat" die natuurlijk de CV ook aanvult.

Sociale Activiteiten
Slide9 Een aantal avonden per week komen de mannen en vrouwen bijeen voor gezellig samen thee of koffie te drinken. De bezoekers van Almaarif krijgen de gelegenheid zo de sociale contacten met de buurbewoners te versterken, bijpraten over alledaagse gebeuren, helpen met formulieren invullen of brieven vertalen.

Sportactiviteiten

· Slide10 De lichaamsbeweging is een hele bijzondere activiteit doordat er veel animo voor is en doordat er mensen aan deelnemen die nooit aan sport hebben gedaan, en ook doordat deze mensen vaak een aandoening hebben zoals suikerziekte, hartkwalen, bloeddruk-problemen enz...Door aan deze sportactiviteit deel te nemen kunnen ze de eigen conditie verbeteren en zodoende ook de eigen gezondheid. Op deze manier brengen we deze mensen in contact met de diverse sporten waarna ze zich eventueel bij een vereniging kunnen inschrijven.

Diverse activiteiten

· Slide11 Naast al deze activiteiten worden er ook naailessen, kooklessen gegeven en worden ouderen bezocht op vaderdag of moederdag. Slide12 Een bijzondere activiteit van Almaarif is het Organiseren van hulpacties, door bijvoorbeeld het inzamelen van kleding voor mensen in rampengebieden. Scholen aanschrijven en vragen om afgeschreven schoolmeubilair, zodat het een 2e leven krijgt op en school bijvoorbeeld in Marokko. Het inzamelen van hulpmiddelen voor ouderen zoals rolstoelen, rollators loopkrukken en vervolgens verschepen naar marokko voor behoeftige zelforganisaties.

·



4

De vrijwilligers

· Slide 13 Stichting Almaarif wordt draaiend gehouden door alleen maar vrijwilligers, met diverse niveaus. Door de diversiteit is er genoeg kennis en mankracht om het uitgebreide activiteitenaanbod te geven en in stand te houden. Dat wordt door de omgeving zeer gewaardeerd, en het geeft ons voldoening als de omgeving tevreden is over ons en het ook laat blijken. De waardering komt ook uit onverwachte hoeken, zo heeft de nieuwe Cas400 hotel en de BAM ons een laptop met uitgebreide softwarepakket geschonken, omdat ze ons werk in de buurt waarderen en ons aanmoedigen om hiermee door te gaan. We hebben zelfs de bedrijfskrant gehaald waarin deze feestelijk happening uitgebreid is verwoord. Slide14 De waardering komt ook uit het stadsdeel, en dat geeft de vrijwilligers een extra impuls om door te gaan en zich nog beter in te zetten voor de buurtbewoners. Slide15 We stimuleren onze vrijwilligers om inventief te zijn en dat laten ze zien ook...en dat waarderen we bij onze vrijwilligers. Dank voor uw aandacht, en hopelijk tot ziens bij Almaarif of anders bij 1 van onze activiteiten.

·

·






---- --