Gemeente Maastricht

Gemeente helpt sportverenigingen vitaler te worden

In toekomst alleen ondersteuning voor vitale verenigingen

De gemeente Maastricht heeft van 27 buitensportverenigingen de vitaliteit gemeten. De meting laat zien dat het overgrote deel (89%) van de verenigingen in Maastricht (nog) niet vitaal is. De gemeente start nu samen met de verenigingen een traject dat moet leiden naar een Maastrichts sportverenigingsleven dat opnieuw vitaal is en klaar voor de toekomst. Het traject loopt tot eind 2012. Op dat moment wordt opnieuw de vitaliteitsscore van de verenigingen bepaald. Vanaf dan moet het overgrote deel van de sportverenigingen in de stad weer vitaal zijn.

Wat houdt het vitaliteitstraject in?
Per vereniging wordt aan de hand van hun score een plan van aanpak opgesteld. In dat plan wordt gekeken naar problemen die bij meerdere verenigingen spelen. Voor die brede problemen worden overstijgende activiteiten aangeboden als cursussen, themabijeenkomsten en symposia. Daarnaast biedt de gemeente verenigingsondersteuning op maat. Er wordt dan gekeken naar knelpunten die zich specifiek binnen één vereniging voordoen, bijvoorbeeld op het gebied van besturen, organisatie of financiën.

Hoe is de score tot stand gekomen?
In 2009 heeft er een nulmeting plaatsgevonden bij de verschillende Maastrichtse sportverenigingen. De gegevens uit deze nulmeting zijn nu langs een kader gelegd. Dit kader is met diverse partijen ontwikkeld: verschillende bonden, NOC*NSF, Huis voor de Sport Limburg en andere gemeenten waaronder Utrecht en Rotterdam. Het kader is in januari 2011 door het college vastgesteld.

Deelname niet vrijblijvend
De meting is in eerste instantie bedoeld als spiegel voor de verenigingen, maar deelname aan het vitaliteitstraject van de gemeente is niet vrijblijvend. De gemeenteraad heeft in 2008 namelijk besloten om als gemeente alleen te investeren in vitale verenigingen of verenigingen die actief deelnemen aan een vitaliseringstraject. Na afloop van het traject wordt opnieuw de vitaliteitscore gemeten. Deze is dan bepalend voor de mate waarin en op welke wijze de gemeente vanaf 2013 in de verenigingen investeert. Wanneer verenigingen na het traject niet vitaal (genoeg) zijn kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld tarieven, subsidies en lagere prioritering bij onderhoud.

Gezamenlijk werken aan vitaliteit
Wethouder Gerdo van Grootheest hierover: "De Maastrichtse sportverenigingen zijn een belangrijk fundament van sportend Maastricht. Die sportverenigingen hebben het nu vaak moeilijk door maatschappelijke ontwikkelingen. Ik wil ze graag helpen weer vitaal te worden. Maar dan verwacht ik ook dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en actief meedoen.".