Rijksvoorlichtingsdienst

Lancering World Development Report 2011 in Nederland

Op woensdag 27 april presenteert de Sarah Cliffe van de Wereldbank het World Development Report 2011 in Nederland. Het rapport draagt de titel 'Conflict, Security and Development' en bepleit een nieuwe benadering ten aanzien van fragiele staten: korte termijn resultaten om onderling vertrouwen te herstellen en lange termijn opbouw van instituties. Daarnaast geeft het rapport aan dat geweld en conflict een belangrijk obstakel voor ontwikkeling vormen.

De lancering vindt plaats tijdens een congres op het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Imporving Security & Development in Conflict-Affected Situations: Recommendation for International Action.' Staatssecretaris Knapen reageert op de aanbevelingen in het rapport tijdens de slottoespraak om 16.00u.

Een van de vier prioriteiten in het beleid van staatssecretaris Knapen is veiligheid en rechtsstaat. Dit thema sluit nauw aan bij de problematiek in fragiele staten. Uit situaties van fragiliteit komen vaak problemen voort als illegale immigratie, drugs- mensen- en wapenhandel en piraterij. Daarom is het aanpakken van dergelijke situaties volgens Knapen niet alleen in het belang van de mensen in die landen, maar ook in ons eigen belang.