Ingezonden persbericht

'Anne Frank Spreekt Turks'
is terug!

Datum : 27 april 2011, woensdag
Tijd : 19:30 uur
Adres : Theater Zuidplein
Zuidplein 60, 3083 CW te Rotterdam

Na het succes van vorig jaar, organiseert Ilik Productions ook weer de leesvoorstelling 'Anne Frank Spreekt Turks'. Dit jaar in samenwerking met DSB (Democratisch Sociale Vereniging).

Op 27 april 2011 zullen zowel bekende als onbekende Nederlanders voorlezen uit het dagboek van Anne Frank en overlevenden hun ervaringen delen met het publiek in het kader van Dodenherdenking.

Vorig jaar is met deze voorstelling een start gemaakt. Het is nog steeds nodig dat de Turkse Nederlanders zich te verdiepen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, die Nederland voor altijd getekend heeft.

Nederlanders krijgen via school informatie en zijn generaties lang opgevoed met 4/5 mei vieringen. Voor nieuwkomers is dit letterlijk nieuw. Zij hebben een kennisachterstand wat betreft WO II en dat willen we inhalen. De bedoeling is dat hierdoor ook de emotionele afstand tot WO II kleiner wordt, als de kinderen de lessen van de Tweede Wereldoorlog begrijpen. Wij kunnen veel leren van de fouten van WO II, zoals rassenhaat, uitsluiting en discriminatie. De geschiedenis mag zich niet herhalen.

"Gedeelde smart is halve smart." Als we de pijn van het verleden delen, kunnen we samen werken aan een gedeelde toekomst waarin plek is voor iedereen. Eenheid in verscheidenheid, daar streven we naar in ons Rotterdam.

In Rotterdam is DSB hiervoor de aangewezen samenwerkingspartner. DSB is de vereniging voor Dialoog en Binding met de Samenleving. Hun rol in deze activiteit kenmerkt het karakter van de vereniging. DSB staat voor Bewustwording & Participatie, Mentaliteitsverandering en Veiligheid en Leefbaarheid in Rotterdam-Zuid.

Een van de nieuwe deelnemende partijen dit jaar is het OorlogsVerzetsmuseum. Hiermee kunnen we de leesvoorstelling meer inhoud bieden, zodat de geschiedenis van Rotterdam, die de verdiende aandacht krijgt. Ook is er een film over het museum zelf. Dus er is weer genoeg stof om over na te denken dit jaar.

Deze voorstelling creëert de unieke kans om samen met overlevenden van WO II terug te blikken en te horen over wat zij aan den lijve hebben meegemaakt.

Het voornemen van deze leesvoorstelling is om elk jaar te groeien in omvang, aandacht en kwaliteit. De organisatie staat open voor samenwerkingsverbanden en roept bij deze alle geïnteresseerden op om zich aan te melden, opdat dit een terugkerende activiteit blijft.

We moeten met z'n allen bouwen aan een leefbare samenleving. Hiermee leggen we elk jaar een hoeksteen van een metaforisch groot huis waar we ons in de toekomst met z'n allen in kunnen thuis voelen.

Meer informatie voor de pers: Özgür Canel (06 51 49 60 31) namens ILIK Productions
Duygu Öztek (06 41 18 56 72) namens DSB

PROGRAMMA
Leesvoorstelling "ANNE FRANK SPREEKT TURKS"

Presentatie & organisatie
door DSB en ILIK Productions

Datum: 27 april '11
Aanvang: 19:30 uur
Plaats: Theater Zuidplein te Rotterdam-Zuid
Presentatie: Duygu Öztek, Burçin Kaya

19:30 uur Inloop

20:00 uur Anne Frank spreekt Turks - Kübra Sakao?lu (speler theater Dildade) en openingsfilm

20.05 uur Opening/ Welkomstwoord door mw. Duygu Öztek, voorzitter DSB (Democratische Sociale Vereniging) en Burçin Kaya (Bestuurslid DSB)

20:15 uur Mw. Marit van der Riet, Dagelijks Bestuurder voor GroenLinks in deelgemeente Feijenoord

20:25 uur Filmpje Het Achterhuis

20:30 uur Dhr. Robbert Baruch, Bestuurslid Centraal Joods Overleg, Oud-Dagelijks Bestuurder deelgemeente Feijenoord

20:45 uur PAUZE

21:00 uur film over het OorlogsVerzetsmuseum door AktüelTv

21:10 uur Dhr. Henk van de Pools, overlevende WO II en Voorzitter Commissie Herdenking 4 mei Rotterdam Linker Maasoever

Mw. Miep Smith, overlevende WO II

Mw. Ida Maess, overlevende WO II

21:40 uur BORREL en napraten café Theater Zuidplein

---- --