Op 'Inboeren' via Boer'n Business


Bijzondere samenwerking op het Groningse platteland in de vorm van een innovatief recreatieprogramma in de agribusiness

Oldehove (gem. Zuidhorn), 20110423 -- Acht agrarische bedrijven, samen met een recreatie- en conferentieboerderij de Hayema Heerd lanceren een nieuw en innovatief produkt: Boer'n Business, met de zgn. Inboeringscursus. De opening vindt plaats op de Hayema Heerd te Oldehove (prov. Groningen), op woensdag 27 april vanaf 14.00 uur. Doel van dit nieuwe concept is tweeledig: 1. een impuls geven aan de ontwikkeling van het gebied (Westerkwartier). 2. de nieuwsgierige en ook kritische burger laten ervaren wat agrarisch ondernemen is anno 2011.

Boeren van nu zijn andere ondernemers dan vroeger. Het zijn managers die met passie voor hun vak inzetten op kostenbesparing, efficiëntie, kwaliteit, rendement en innovatie. Daarom leggen zij vandaag de dag spreekwoordelijk niet meer al hun eieren onder één hen. Ze zoeken continu naar innovatieve oplossingen, en contacten binnen én buiten de eigen sector. Zo ook acht agrarische bedrijven in de regio Westerkwartier (regio ten westen van stad Groningen).

Door raakvlakken te zoeken en in te spelen op behoeften van bezoekers aan de regio, hebben deze acht bedrijven samen met de Hayema Heerd een bijzonder recreatieprogramma ontwikkeld.

Geen 'Ot-en-Sien'-sfeerbeelden; geen 'boer-zoek-vrouw-romantiek', maar  gasten een realistische kijk gunnen in de agrarische wereld van nu.
In een regio waar de recreatie-ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat, maar wel een enorme potentie heeft, waar de agrarische sector een drijvende en sturende economische kracht is , ligt een intensieve samenwerking welhaast voor de hand.

Er is een interessante diversiteit onder de bedrijven die meedoen aan Boer'n Business; van een kleinschalige biologische schapenmelkerij, een redelijk traditionele melkveehouderij, tot een hypermoderne (nog net geen megastal) computergestuurde melkveehouderij en fruitteeltbedrijf met uiterst moderne bedrijfsvoering.

Gedurende een programma van enkele uren, wordt gasten uit de doeken wordt gedaan over het hoe en waarom van het runnen van het bedrijf. Men krijgt ook de kans zelf handen uit de mouwen te steken. De dialoog die zich ontwikkeld tijdens zo'n 'inboeringscursus'  tussen de gasten en de boer is mooi en vaak van beide kanten uiterst verhelderend. Zoals één van de eerste 'inboeringscursisten'  (ondernemer in de organisatie-adviesbranche) verwoordde: "mij is een boekje open gedaan over bedrijfsvoering, én over de compassie die de boer laat zien ten opzichte van zijn vee, landschap en natuur. Prachtig en indrukwekkend!".

Afhankelijk van de wensen enerzijds en mogelijkheden van de boer bestaat een 'inboeringscursus' uit een programma waarin men gedurende enkele uren de rechterhand is van de agrarisch ondernemer. Bij grotere groepen is er de mogelijkheid een uitgebreide rondleiding met toelichting te krijgen. Combinaties van diverse bedrijfsbezoeken is ook mogelijk.
De inboeringscursus kan bijv. wordt gecombineerd met een verblijf op de Hayema Heerd; bijv. een vergadering/conferentie of gewoon een bijzondere overnachting. Op de Hayema Heerd slaapt men nl. op stro.

Albert Jan Maat - voorzitter van LTO - meldde maandag jl. in de Volkskrant dat er een groot probleem is in de beeldvorming over hoe boeren omgaan met hun dieren, het milieu enz.

Zet dus open die schuren en stallen en laat zien waar het agrarische bedrijf mee bezig is; betrek je 'buurman'  er bij.
Boer'n Business zoomt in op deze beeldvorming en hoopt dat gasten, naast het feit dat ze veel plezier hebben beleefd, met nieuwe inzichten naar huis toe gaan. Andersom ontstaat er meer begrip bij de boer voor wat er leeft onder groepen kritische burgers.

Boer'n Business is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de provincie Groningen, gebiedscommissie Middag-Humsterland en Leader

Boer'n Business