Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
21 april 2011

Slavery: the Utrecht Connection?!

Op woensdag 27 april a.s. presenteren Kosmopolis Utrecht en het Centre for the Humanities de publieksavond Slavery: the Utrecht Connection?! Op deze avond staat het Europese slavernijverleden en de tot op heden onbekende rol die de stad Utrecht daarin heeft gespeeld centraal. De publieksavond is de eerste in een reeks evenementen die plaatsvinden richting 2013, het jaar waarin we de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij vieren, evenals 300 jaar Vrede van Utrecht.

Hoofdspreker van de avond is de Britse historica prof. dr. Catherine Hall. In haar huidige onderzoek Legacies of British Slave-ownership verdiept Hall zich in de financiële compensatie die slaveneigenaren hebben gekregen na de afschaffing van de slavernij. Na haar lezing wordt Hall geïnterviewd door Valika Smeulders (antropologe, Erasmus Universiteit).

Esther Captain (historica, Universiteit Utrecht) laat aan de hand van beeldmateriaal sporen zien die het slavernijverleden in het Utrechtse stadsgezicht hebben achtergelaten. Paul Feld (artistiek coördinator bij de Vrede van Utrecht) bespreekt welke rol slavernij speelde bij het tekenen van de Vrede van Utrecht in 1713.

De lezingen worden afgewisseld met performances van woordkunstenaar T. Martinus en Ruben van Gogh van het Utrechts Dichtersgilde. De avond wordt geleid door Artwell Cain, directeur van het NiNsee, Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

De publieksavond begint op woensdag 27 april om 20:00 uur tot 21:30 uur in de Belle van Zuylenzaal in het Academiegebouw (Domplein 29). De voertaal is Engels. Reserveren is verplicht en kan door middel van een e-mail naar info@kosmopolisutrecht.nl. De toegang is gratis.

EINDE PERSBERICHT