Universiteit Utrecht

!!! EMBARGO TOT WOENSDAG 27 APRIL 19 UUR !!!

Persbericht van de Universiteit Utrecht

26 april 2011

In West-Europa mogelijk nog warmer
Invloed 'lekkende' Indische Oceaan op klimaat onderbelicht

Variaties in de stroming van de Indische naar de Atlantische Oceaan beïnvloeden het klimaat tot in het Noord-Atlantische gebied. De invloed van dit zogenaamde Agulhas-lek op het Noord Atlantisch klimaat wordt momenteel echter sterk onderbelicht in klimaatmodellen. In West-Europa zou het daardoor warmer kunnen worden dan tot nu toe aangenomen. Dit schrijft een groep oceanografen van onder andere de Universiteit Utrecht en het Koninklijk NIOZ in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 28 april.

In de mondiale oceaancirculatie zit een gevoelige schakel ten zuiden van Afrika. Daar 'lekt' warm water van de Indische Oceaan naar de zuidelijke Atlantische Oceaan door middel van enorme wervels. Deze wervels trekken naar de koudere Atlantisch Oceaan. De opening van het lek is zeer gevoelig voor variaties in de Indische Oceaan. Het onderzoek geeft aan dat met de opwarming van de aarde de Indische Oceaan aanzienlijk meer water lekt naar de Atlantische Oceaan.

Warme golfstroom

De klimaatonderzoekers geven in het Nature artikel een overzicht van het onderzoek naar de toename in de Agulhas-lek en de mogelijke invloed die dit heeft op de warme Golfstroom in de Atlantische oceaan. Will de Ruijter, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht: "Het lijkt erop dat door een sterker lekkende Indische Oceaan de warme Golfstroom toeneemt. Hiermee neemt dan ook de temperatuur in West-Europa toe".

Onderbelicht in discussie

Over de invloed van klimaatverandering op de warme Golfstroming in de Atlantische Oceaan is veel discussie. "De invloed van het Agulhas-lek is tot nu toe sterk onderbelicht geweest in de discussie over een veranderende Golfstroom", aldus De Ruijter. De Ruijter en NIOZ-projectleider Herman Ridderinkhof komen met een consortium van Nederlandse en internationale collega's in de eerste week van mei op Mauritius bij elkaar om een groot programma van waarnemingen en computersimulaties te ontwerpen gericht op de verbinding tussen de oceanen rond Zuid Afrika.

Het onderzoek werd medemogelijk gemaakt door NWO.