Gemeente Voorschoten

peace

"The armed man: a mass for peace"

Op donderdagavond 28 april geeft het Voorschotens Kamerkoor in de aanloop naar de periode rond 4/5 mei een bijzonder concert. Het betreft een uitvoering van "The armed man: a mass for peace" van Karl Jenkins in een bewerking van dirigent Nico Ph. Hovius. Het is een zeer indrukwekkend stuk muziek, waarbij de slagwerkers zorgen voor een grote spanning in het geheel. Bovendien wordt de intentie van de muziek ondersteund door het gelijktijdig tonen van historische oorlogsbeelden ( ). Aan het concert werken Maria Rosenmöller en Henk van Mierlo als zangsolisten mee. De begeleiding wordt verzorgd door de organist Wim Loef en een klein orkest van beroeps- en amateur-musici uit Voorschoten en omgeving.

Jenkins heeft "The armed man" in opdracht van de Royal Armories (Engeland) geschreven om bij het ingaan van het nieuwe millennium mensen, en met name jongeren, aan het denken te zetten over de belangrijke aspecten van oorlog en vrede. Op 5 mei 2000 is dit werk in première gegaan. Het is sindsdien een van de populairste klassieke werken. Het thema oorlog en vrede is door Jenkins uitgewerkt vanuit het gezichtspunt van verschillende culturen en landen, en het onderlinge onbegrip. Centraal uitgangspunt is het 14/15de-eeuwse lied "l'Homme Armé" waarmee destijds in Europa opgeroepen werd tot de strijd. Het stuk is verder heel gevarieerd. Het bevat onder meer de islamitische oproep tot gebed door een imam, melodieën op Bijbelteksten, de "Last Post"-trompetsolo, maar ook is een aangrijpend gedicht van een overlevende van de atoombom op Hiroshima op muziek gezet.

Het concert vindt op 28 april plaats in Het Kruispunt (Schoolstraat 2 in Voorschoten), begint om 20.45 uur en duurt ruim één uur. De zaal is open vanaf 20.15 uur.

Kaarten kosten in de voorverkoop EUR 15,- en zijn - zolang de voorraad strekt - verkrijgbaar bij de koorleden, of via
www.voorschotenskamerkoor.nl (t/m zaterdag 16 april), of bel 06-51065263 (Ruth Paalder). Is het concert in de voorverkoop niet uitverkocht, dan kosten kaarten aan de zaal op 28 april EUR 17,50.

Voor meer informatie, zie: www.voorschotenskamerkoor.nl.
* 28 april 2011