Hogeschool Windesheim prijswinnaar Gebouw van het Jaar regio Oost

Gebouw X van Windesheim prijswinnaar Gebouw van het Jaar regio Oost

Persbericht, 8 april 2011

Uit totaal 37 inzendingen is het gebouw X van Windesheim door de Bond Nederlandse Architecten (BNA) uitgekozen tot prijswinnaar Gebouw van het Jaar 2011 in de regio Oost. Het onderwijsgebouw dat in 2010 in gebruik is genomen is een ontwerp van architect Aldo Vos van architectenbureau Broekbakema uit Rotterdam. Op donderdag 28 april dingt gebouw X mee naar de landelijke architectuurprijs van BNA.

De jury van BNA Gebouw van het Jaar wees gebouw X aan als prijswinnaar in de regio Oost. Tijdens de bekendmaking gaf de jury aan unaniem van oordeel te zijn dat het markante onderwijsgebouw met kop en schouders uitstijgt boven de rest: âGebouw X staat als een icoon op een groen verheven maaiveld waarin de verbinding met de andere gebouwen is gelegd. Een glazen pui, als enige kleine onderbreking van de verder uit verticale en diagonale lijnen opgebouwde gevel, geeft aan waar de hoofdingang is. Als zij geopend zijn, spelen kleine driehoekige raampjes een mooi spel met de gevelâ. Verder noemde de jury onder andere het krachtige concept, de stedenbouwkundige inpassing en de heldere indeling.

Duur
Ook het duurzaamheidconcept van het gebouw was doorslaggevend. Het terugwinnen van energie en het materiaalgebruik werden opgemerkt door de jury. In het kader van duurzaamheid was het gebouw X al eerder dit jaar genomineerd voor het duurzaamste bedrijfsgebouw van Nederland.

Ontknoping
Op donderdag 28 april vindt in Amsterdam de ontknoping plaats van BNA Gebouw van het Jaar 2011. Daarin doen 14 genomineerden uit vijf regioâs mee en zal de landelijke jury onder voorzitterschap van Frits van Dongen de prijs uitreiken. Gebouw X en twee andere genomineerden uit regio Oost, woningenproject Ittersumerlanden te Zwolle en woningen op het Landgoed Heidevloed in Halle, dingen dan mee naar deze landelijke architectuurprijs.