Technische Universiteit Delft

Studenten en bedrijven strijden om sterkste spaghettibrug

door M&C

Studenten en bedrijven gaan de strijd aan om de beste spaghettibrug van Nederland. De winnende brug, van spaghetti met een brugdek van lasagne, zal tientallen kilo's moeten kunnen dragen. Teamwork, lijm en ongekookte spaghetti en lasagnebladen zijn de enige ingrediënten die zijn toegestaan. Vanaf 9.00 uur worden bruggen gebouwd. Het testen van alle bruggen begint om 13.30.

28 april 2011 | 09:00 uur - 19:00 uur
plaats: Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, Stevinweg 1, Delft

De manier waarop de bruggen uiteindelijk bezwijken is spectaculair. De spaghetti vervormt mooi en de brug spat uiteindelijk onder luid gekraak uiteen. Dat komt doordat spaghetti op een bijzondere manier breekt: het breekt nooit in tweeën, maar altijd in meerdere stukken. Pas in 2005 slaagde de befaamde fysicus Richard Feynman er in de manier waarop spaghetti breekt te verklaren. Om het geheel goed in beeld te brengen maken de studenten opnames met een high speed camera en kunnen de aanwezigen de opnames direct terugzien.

De spaghettibruggenbouwwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een professionele wedstrijd (voor bedrijven), een studentenwedstrijd en een teambouwwedstrijd. Bij de professionele en de studentenwedstrijd bouwen de deelnemers van tevoren een brug. De studenten- en de professionele wedstrijddeelnemers krijgen dezelfde opdracht. Op 28 april worden alle bruggen getest tot ze bezwijken, Hoewel de studenten en bedrijven niet rechtstreeks tegen elkaar uitkomen, is de ultieme uitdaging voor de studenten om een sterkere brug te bouwen dan de bedrijven.

Bij de teamwedstrijd kunnen de teams zich niet voorbereiden. De opdracht is geheim tot de opening van de wedstrijd. Hierna krijgen de teams drie uur om hun constructie te bouwen.

Meer informatie: spaghetti.tudelft.nl

xhtmlc