RTL Group

Irene Moors herenigt kinderen met donorvaders in 'Wie Is Mijn Vader?'

Irene Moors gaat in het nieuwe RTL 4-programma 'Wie Is Mijn Vader?' met behulp van een grootschalig en uniek DNA-project zo veel mogelijk kinderen, die verwekt zijn via anonieme zaaddonatie, herenigen met hun donorvaders. Tevens gaat zij op zoek naar de halfbroers en -zussen van donorkinderen, omdat een anonieme zaaddonor meerdere kinderen kan hebben voortgebracht. Het programma, dat op donderdag 28 april start met een kick-off uitzending, brengt al deze mensen bij elkaar en volgt daarna de ontwikkelingen in hun relatie. Een enorme DNA-databank van de Stichting Ambulante Fiom vormt de basis van dit bijzondere televisie project.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw laten een paar honderd zaaddonoren bij duizenden vrouwen een tot dan toe onmogelijke kinderwens in vervulling gaan, zonder hun identiteit bekend te maken. Inmiddels lopen in Nederland ruim 40.000 kinderen rond die verwekt zijn door een anonieme zaaddonor. Tot op heden is het voor deze donorkinderen en hun anonieme donorvaders vrijwel onmogelijk om elkaar te vinden en dus te leren kennen. Met de invoering van de wet donorgegevens is de anonimiteitwaarborg voor zaaddonoren komen te vervallen. Sinds 1 juni 2004 kan een donor alleen doneren als hij geen bezwaar heeft tegen registratie van zijn gegevens. Het belang van het kind staat met de invoering van de nieuwe wet voorop.

Donorkinderen die voor 2004 zijn geboren hebben geen profijt van deze wetsverandering en blijven zoeken naar een speld in een hooiberg. Het programma 'Wie Is Mijn Vader?' brengt daar nu verandering in. Dit unieke televisieproject biedt hoop voor alle donorkinderen met afstammingsvragen. De meeste donorkinderen hebben namelijk één langgekoesterde wens: hun biologische vader en/of halfbroer of -zus ontmoeten, zodat zij hun belangrijkste vragen met betrekking tot hun eigen identiteit kunnen beantwoorden.

In de kick-off uitzending van Wie Is Mijn Vader? is te zien hoe Irene een eerste ontmoeting organiseert tussen een halfbroer en -zus, die hemelsbreed nog geen twee kilometer bij elkaar vandaan wonen. Tevens ontvangt Irene acht nietsvermoedende vrouwen in de studio voor een zogenaamde oproep, maar in werkelijkheid staat hen een spectaculaire ontmoeting te wachten. De kick-off uitzending bevat ook verschillende oproepen van donorvaders en donorkinderen om zich aan te melden voor de serie, die in het najaar wordt vervolgd bij RTL 4.

Deelname aan het televisieprogramma geschiedt geheel op vrijwillige basis. Aanmelden kan via www.rtl.nl/wieismijnvader.

Kick-off uitzending: donderdag 28 april, tussen 21.30 uur en 22.30 uur bij RTL 4.

Website: www.rtl.nl/wieismijnvader

---

Noot aan de redactie: fotomateriaal is op te vragen via fotoaanvraag@rtl.nl. Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Eva Peters, Communicatie RTL Nederland via tel. 035-6718971 of via eva.peters@rtl.nl.