Rijksvoorlichtingsdienst

Marinemuseum Den Helder opent brughuis ex-Hr.Ms. De Ruyter

Op 28 april vindt de officiële opening plaats van het brughuis van het voormalige geleide wapenfregat Hr.Ms. De Ruyter . Vanaf 30 april is deze nieuwe belevingsattractie opengesteld voor bezoekers van het Marinemuseum.

Hr. Ms. De Ruyter (1976-2001) was afwisselend met zusterschip Hr. Ms. Tromp vlaggenschip van de Koninklijke Marine en had als voornaamste taken luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en commandovoering. Het opvallendste kenmerk van het geleide wapenfregat is de metershoge radarbol bovenop het brugdeel. De krachtige 3D-radar in deze bol kon ruim honderd doelen tegelijk traceren, tot op 400 km afstand. Revolutionair was het feit dat de radar niet alleen de richting en afstand mat, maar tegelijk ook de hoogte van een object. Vanuit de commandocentrale kon vervolgens in fracties van seconden worden gereageerd op vijandelijke bewegingen.

In 2004 werd het brughuis met de radarbol naast het Marinemuseum geplaatst. Het museum vroeg verschillende ontwerpbureaus een plan te ontwikkelen voor de transformatie van het brughuis tot een voor het publiek toegankelijke ruimte. Het Marinemuseum koos het plan van Perspekt Studio's als het best uitvoerbare ontwerp

Door de Stichting Vrienden van het Marinemuseum werden met hulp van sponsoren en fondsen de benodigde financiële middelen bijeengebracht waardoor de Stichting in 2009 opdracht aan Perspekt Studio's kon geven om met de transformatie te starten. Het resultaat is niet alleen een leerzame kennismaking met de 3D-radar en met het geleide wapenfregat en zijn bemanning als geheel, maar ook een spannende gesimuleerde belevenis van het leven aan boord. In de radarhutten bevindt de bezoeker zich in een alarmsituatie en in de bol ervaart hij de windkracht die de draaiende radar veroorzaakte. Op de brug wordt de brede inzetbaarheid van zeestrijdkrachten anno nu in een indrukwekkende breedbeeldpresentatie toegelicht door de commandant Netherlands Maritime Force.

Het project brughuis is gerealiseerd met steun van: Damen Schelde Naval Ship Building, Dorus Rijkers Fonds, Imtech Marine & Offshore B.V., Koninklijke Marine, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), Marinebedrijf, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Admiraal van Kinsbergenfonds, Stichting Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Stichting Vrienden Marinemuseum, Stichting VSBfonds, Thales Nederland B.V., Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), Vereeniging 'De Prins Hendrik Stichting' sedert 1874 en viceadmiraal b.d. C. van Duyvendijk.

Noot voor redacties (