Gemeente Heeze-Leende


'Zo wordt natuur op eigen grond wel héél aantrekkelijk'

Het STIKA en het SNL zijn twee regelingen die het voor grondeigenaren(zowel burgers als agrariërs)in Boven-Dommel aantrekkelijk maken om zelf nieuwe landschapselementen te ontwikkelen.

Sinds 1 september 2010 ondersteunen de veldcoördinatoren Willy de Vries en Paul Evers grondeigenaren, burgers en agrariërs in Boven-Dommel bij het uitvoeren van natuur- en landschapsbeleid.De veldcoördinatoren voeren onder andere het Stimuleringskader (STIKA) groen-blauwe diensten uit, bedoeld voor verbetering van kleine landschapselementen, en het Subsidiestelsel Natuur- en Landschap, bedoeld voor agrarisch en particulier natuurbeheer. Het Stimuleringskader STIKA is een aantrekkelijke subsidieregeling die grondeigenaren reële vergoedingen biedt als ze landschapselementen in stand houden of vernieuwen. Eigenaren krijgen een vergoeding voor het onderhoud, voor het niet meer kunnen telen van landbouwgewassen (ofwel winstderving) of voor de waardedaling.

Koppeling
'Het SNL is een regeling voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer die sinds 2010 van kracht is, waardoor er naast STIKA meerdere mogelijkheden zijn,' zegt veldcoördinator Paul Evers. De koppeling van beide regelingen is uniek voor de provincie Noord-Brabant. Boven-Dommel vormt in dit opzicht dan ook een pilotproject. 'Zo wordt natuurontwikkeling op eigen grond wel héél aantrekkelijk.'

Bekendheid
Inmiddels zijn zes SNL-aanvragen en acht STIKA-aanvragen goedgekeurd. Het gaat om de aanleg van een klein landgoed, een bloemrijke rand struweel en een kikkerpoel in Luyksgestel: nu allemaal nog landbouwgronden die straks landschapselementen omvatten. Paul Evers: 'Ik zie dat de bekendheid van de regelingen toeneemt en daarmee ook de belangstelling. Heel begrijpelijk, want we hebben mensen echt iets te bieden. Zelf ben ik agrariër, dus ik kan me heel goed voorstellen welke voordelen mijn collega's zien. Bovendien kan ik ze met mijn achtergrond prima helpen, mede doordat ik een training "Erkend natuurbeheer" heb gevolgd.'

Belangstelling?
Paul Evers schat in dat tot en met 2013 zo'n zeventig à tachtig projecten kunnen worden gerealiseerd in Boven-Dommel. Heeft u belangstelling? Paul Evers is te bereiken via het telefoonnummer 06-22559674 of per e-mail:ever0660@planet.nl.
Willy de Vries via 06-16377312 en devriesbolbloemen@hetnet.nl.