Gemeente Zwolle


Explosie Melkmarkt vanaf Grote Markt

Explosie Melkmarkt- update 27 april 17.00 uur

Dinsdag 26 april rond 10.15 uur is een explosie in een winkelpand op de Melkmarkt in Zwolle geweest. Omringende panden hebben daardoor schade opgelopen.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er zijn twee gewonden. Een 16-jarig meisje en een 26-jarige man zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Rond het middaguur is er brand uitgebroken in het pand, zowel aan de kant van de Melkmarkt als aan de kant van de Voorstraat. De brand was snel onder controle. Half vier is het sein brand meester gegeven.

Veel gestelde vragen Explosie Melkmarkt 27 april 17.00 uur (pdf) (46,5 KB)

Asbest

Er is asbest vrijgekomen. Na onderzoek is bekend geworden dat het asbest in grote brokken vrijgekomen is en niet kan worden ingeademd. Bewoners, omstanders zijn daarom niet direct blootgesteld aan het asbest.

De gebouwen tegenover het getroffen pand zijn inmiddels weer vrijgegeven. Deze gebouwen zijn asbestvrij. In het puin van het getroffen pand is asbest aangetroffen, maar deze is niet verspreid. Het puin wordt zo spoedig mogelijk opgeruimd.

Gezondheidsvragen

Er bestaan geen risico's voor de gezondheid. Als bewoners daarover toch vragen hebben, is de GGD IJsselland tijdens kantooruren bereikbaar, afdeling Milieu en Gezondheid 0900 277 77 77.

Afsluiting

De binnenstad is bereikbaar met uitzondering van het afgezette gebied nabij het pand; de Merkmarkt is niet afgesloten. De Voorstraat is weer toegankelijk; de Tijlpassage is vanaf de Voorstraat afgesloten, de Melkmarktsteeg is open.

Cachet Modezaak is woensdag 27 april weer open gegaan.

Telefoonnummer

Voor vragen over de explosie aan de Melkmarkt heeft de gemeente Zwolle een speciale telefoonlijn opengesteld: (038) 498 33 66. Deze lijn is woensdag 27 april om 17.00 uur gesloten.

Na woensdag kan het centrale telefoonnummer van de gemeente Zwolle gebeld worden: 14038.

Sloop pand

De gemeente laat het pand zover slopen tot het stabiel is. De verdere sloop is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Inmiddels is begonnen met de sloop van het getroffen pand, vanwege instortingsgevaar. Daar is één tot twee dagen voor nodig. De sloop gaat van bovenaf en heel voorzichtig, omdat meteen onder de dakpannen asbestplaten zijn verwerkt.

Dichtmaken beschadigde panden

Glaszetters hebben de beschadigde panden dichtgemaakt, ook van de panden waarvan de eigenaar niet aanwezig was.

Panden afgezette gebied

De eigenaren van de direct naastgelegen panden in het afgezette gebied kunnen niet het pand in zolang de sloop bezig is. Deze panden worden door de gemeente gecontroleerd op schade en een onveilige situatie. Er is geen sprake van instortingsgevaar.

Schade

Het sloopbedrijf heeft grote glasscherven uit panden verwijderd. Samen met de gemeente zijn de panden buiten het afgezette gebied gecheckt op schade waardoor er sprake zou kunnen zijn van een onveilige situatie. Dat is niet het geval; bij enige twijfel wordt er geen risico genomen en zou het pand zijn afgesloten.
Als de eigenaar toch twijfels heeft, kan een aannemer ingeschakeld worden.

(Eventuele) Herstel van de schade is een verantwoordelijkheid van de eigenaren. Zij kunnen contact opnemen met hun verzekering of in geval van huur met de huiseigenaar.

Oorzaak

De oorzaak is nog niet bekend, maar vermoedelijk vanwege een gaslek. Dit wordt nog onderzocht door de technische recherche. Mogelijk dat de oorzaak niet te achterhalen is. Na de sloop is onderzoek naar de oorzaak moeilijker.