Hoogheemraadschap Delfland

Amerikanen bezoeken Scheveningse kust

Woensdag 27 april is er een groep Amerikaanse waterexperts naar Scheveningen gekomen om naar de werkzaamheden voor de kustversterking te kijken.

Amerikanen in Scheveningen (foto: Ronald Fleurbaaij) Dit unieke project, waarbij het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag nauw samenwerken aan een veilige kust en een mooie boulevard had internationaal al zoveel interesse opgewekt dat ook deze groep het met eigen ogen wilde komen bekijken.

Maar het was niet alleen het project Scheveningse kust zelf waar de Amerikanen interesse in hadden. Het bezoek aan Nederland heeft als hoofddoel om te leren van Nederland. Hoe is in Nederland het waterbeheer geregeld? Hoe zit dat organisatorisch in elkaar, hoe zijn de financiën geregeld en hoe gaat Nederland om met aansprakelijkheid en wetgeving.

Delfland ontvangt vaker Amerikaanse delegaties. Dit is het gevolg van orkaan Katrina (New Orleans, 2005). Deze orkaan leidde tot een enorme watersnood, waardoor het duidelijk werd dat er een inhaalslag nodig was op het gebied van waterbeheer. Een kennisuitwisseling tussen Nederland en Amerika was het gevolg.

De Amerikanen waren zeer onder de indruk van het project in Scheveningen. Niet alleen de grootsheid van het project maakte indruk. Maar de manier waarop verschillende overheden hier zo nauw samenwerken is iets wat de Amerikanen ook zouden willen bereiken.