Gemeente Heerenveen

kinderen met een (taal)achterstand

Extra hulp voor kinderen met een (taal)achterstand

De gemeente Heerenveen geeft handen en voeten aan de Wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE). Met deze wet, die landelijk op 1 augustus 2010 is ingevoerd, wil het kabinet bereiken dat een (taal)achterstand in het Nederlands vroeg gesignaleerd wordt en effectief aangepakt wordt.

Door extra inzet van tijd, middelen en mensen bij de consultatiebureaus worden achterstanden bij peuters in de gemeente eerder gesignaleerd. Zij kunnen dan extra dagdelen naar een peuterspeelzaal of kinderopvang. In de gemeente zijn in meerdere wijken en dorpen locaties met een speciaal voor- en vroegschools educatieprogramma. De gemeente zorgt dat ouders van kinderen, die dat nodig hebben, een lagere ouderbijdrage betalen. Hierdoor is er geen financiële belemmering om een kind daar naar toe te laten gaan. Ook wordt ingezet op samenwerking tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijven.

Uiteindelijk wil de gemeente toe naar educatieve kindcentra; een plek waar de opvoeding, het onderwijs, opvang en ondersteuning van kinderen van 0 tot 13 jaar centraal staat. Dit zorgt voor een makkelijke overgang van peuterspeelzaal en kinderopvang naar basisschool.

Tot deze kindcentra er zijn, worden de kinderen met een achterstand gevolgd om de overgang naar de basisschool goed te laten verlopen. Omdat de betrokkenheid van de ouders heel belangrijk is, wil de gemeente dat ouders geïnformeerd worden over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind. De gemeente gaat de ouders hierbij ondersteunen. De notitie Wet OKE Heerenveen 2011-2014 en de bijbehorende verordening worden voor advies voorgelegd aan de Participatieraad, waarna het uiteindelijk aan de gemeenteraad wordt voorgelegd ter instemming.