Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Slimmenwetering: betrokkenen en waterschap samen aan de slag

Publicatiedatum : 28 april 2011

Op woensdagavond 13 april 2011 heeft het waterschap in proefboerderij Zegveld, midden in het veenweidegebied, een bijeenkomst voor circa 30 aanwonenden van de Slimmenwetering georganiseerd. Aanleiding voor de bijeenkomst was een al tijden sluimerend probleem: afkaveling en dus verlies van land. Landeigenaren willen begrijpelijkerwijs hun verloren grond 'herstellen', maar krijgen hierbij te maken met het waterschap dat op zijn beurt geen waterbergingscapaciteit wil verliezen.

Mogelijke oorzaken

Na een korte presentatie van het waterschap werd in gezamenlijkheid een inventarisatie gemaakt van wat er leeft en wat er speelt. Hierbij werd gesproken over mogelijke oorzaken van de problematiek. Genoemd werden onder meer te grote stromingen, te diep gebaggerde sloten, verkeerde ingrepen bij de ruilverkaveling en slechte communicatie tussen het waterschap en belanghebbenden.

Op zoek naar antwoorden

De uitkomst van de avond was dat vijf direct betrokkenen en het waterschap zo snel mogelijk antwoord gaan zoeken op de volgende vragen:
* Waar hoort de grens te liggen tussen water en land?
* Als er een grens is bepaald: hoe kunnen we dan zo beschoeien, beplanten, ... dat deze blijft bestaan?
* Door welke mechanismen wordt de afkaveling vandaag de dag zo sterk beïnvloed?
* Hoe komen we er samen in financieel opzicht uit?

Constructieve sfeer

Aldus gaan betrokkenen en het waterschap samen aan de slag om tot een oplossing te komen. Het waterschap ziet de agrariërs overigens als bondgenoten voor het waterbeheer, ondanks dat de betrokkenen zelf dit niet altijd zo ervaren, zo bleek tenminste tijdens de avond. Desalniettemin is de bijeenkomst geëindigd in een constructieve sfeer en met een gezamenlijke wil om deze lastige klus aan te gaan. Portefeuillehouder Elie Miltenburg van het waterschap kijkt tevreden terug op de avond. "Maar we moeten het wel waar gaan maken."