Belgische Federale Overheid


Syrische Ambassadeur ontboden naar aanleiding van geweld

Datum: 27 april 2011

Buitenlandse Zaken heeft vandaag de Syrische Ambassadeur ontboden, om het Belgische standpunt duidelijk te maken, naar aanleiding van het buitensporig geweld dat het Syrische regime de voorbije weken en dagen gebruikt heeft tegen betogers. België vraagt een onmiddellijke stopzetting van het geweld en respect voor de rechten van vreedzame betogers.

Minister Vanackere had reeds zaterdag het gebruik van brutaal geweld tegen opposanten in Syrië streng veroordeeld. "Syrië dient nu dringend te beginnen met de concrete uitvoering van de beloofde politieke hervormingen die tegemoet komen aan de legitieme eisen van de Syrische bevolking", aldus de Minister.

Ook de aankondiging van President Assad om de Noodwet op te heffen moet concrete gevolgen hebben op het terrein. Daarnaast bepleit Minister Vanackere de samenwerking van de Syrische overheid in opvolging van de oproep door de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, voor een onafhankelijk onderzoek om de verantwoordelijken van het geweld rekenschap te laten afleggen.

Minister Vanackere verwelkomt tevens de beslissing van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, om een vergadering van het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Unie te beleggen, waar een verdere reactie van de EU op de situatie in Syrië zal besproken worden. Deze vergadering zal aanstaande vrijdag doorgaan en komt er op vraag van verschillende EU lidstaten, waaronder België.