Zet burgers in hun kracht

Persbericht van Raad voor Maatschappelijke

Ontwikkeling (RMO)
In iedere gemeente in Nederland wordt gesproken over de toekomst van het welzijnswerk. De organisatie van de sector moet anders, met minder geld. Maar hoe moet die sector er dan uitzien? Laat burgers zelf hun onderling welzijn vormgeven, behalve waar het gaat om het welzijn van de kwetsbaarste burgers in de samenleving - daar blijft een duidelijke rol voor de overheid weggelegd. Dat betogen Nico de Boer en Jos van der Lans in hun vandaag verschenen onderzoeksessay dat in opdracht van de RMO is geschreven:

Burgerkracht
De toekomst van het sociaal werk in Nederland

Door Nico de Boer en Jos van der Lans
in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Aanleiding voor het essay is zowel het legitimiteitprobleem als de bezuinigingen waarmee de sector kampt. De burger is onvoldoende in beeld van het welzijnswerk: noch bij de overheid, noch bij de grote welzijnsinstellingen. Overheid en welzijnsinstellingen zijn teveel op elkaar gericht.

Toch is een centrale positie voor de burger cruciaal. Voor het slagen van het steeds bredere takenpakket van de lokale overheid in een tijd van forse bezuinigingen, is het noodzakelijk dat de mensen zelf hun welzijnswerk weer gaan organiseren. In hun analyse pleiten De Boer en Van der Lans ervoor dat de overheid zich grotendeels terugtrekt uit de organisatie van onderlinge verbanden tussen burgers. Een uitzondering maken de auteurs voor de kwetsbaarsten in de samenleving. Voor deze groep is het legitiem dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt. Hierbij zien de auteurs een belangrijke rol weggelegd voor sociale wijkteams.

De RMO neemt zelf (nog) geen standpunt in over de toekomst van de welzijnssector. Wel stelt hij dat het verstandig is om financiële afwegingen, inhoudelijke veranderingen en stelselwijzigingen in samenhang te bezien. Het is belangrijk om de discussie te voeren over de sector als geheel. Zoals het essay laat zien, vloeien uit die discussie onherroepelijk pijnpunten, dilemma's en keuzemomenten voort.

*

Links:
http://www.adviesorgaan-rmo.nl



Razende Robot Reporter