Gemeente Breda

28Apr
Stadsregio Breda scoort nationaal het best
Twee recente rapporten zetten Breda in de economische spotlight. In het rapport `Economische toplocaties 2011' van Bureau Louter staat Breda op 5 in de top-50 economische prestaties voor gemeenten in 2010. Een conclusie uit het rapport `Database bovenregionale locatiebeslissingen' van de Stec-groep, laat voor de periode 2000-2010 zien dat West-Brabant, bij bovenregionale locatiebeslissingen, na Amsterdam het meest in trek is voor vestiging van bedrijven. Breda blijkt haar centrumfunctie in West-Brabant ook op dit vlak goed in te vullen.

De ranking van Breda van Bureau Louter is gebaseerd op een onderzoek op 41 economische indicatoren, waaronder aantal arbeidsplaatsen, opleidingsniveau beroepsbevolking, voorraad bedrijventerreinen en kantoorruimte. Op het niveau van de stadsregio met direct omliggende gemeenten neemt Breda nationaal een nummer 1-positie in. Hieruit blijkt dat de wisselwerking binnen de regio West-Brabant uitstekend is en daarmee de samenwerking tussen gemeenten.

Ook bevestigen beide onderzoeken de bijzondere economische dynamiek en het aantrekkelijke ondernemersklimaat van Breda en de regio en onderstrepen ze de uitgangspunten zoals deze zijn gehanteerd bij het opstellen van de Bredase kantorennota.

Ze geven voldoende voeding aan de discussie over de toekomstige groei en ontwikkeling van de stad. Hierbij gaat het niet alleen om bedrijfsvestiging, maar ook om zaken als woningbouw, infrastructuur, bereikbaarheid en voorzieningen. Deze blik van buitenaf op stad en regio toont nogmaals de noodzaak aan voor een hernieuwde structuurvisie van de stad.

Voor beide rapporten geldt dat die uitstekende omstandigheden in Breda, maar ook Breda als onderdeel van West-Brabant, van grote betekenis zijn geweest voor deze resultaten. De ligging tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen, de beschikbaarheid van bestaande bedrijfslocaties, het goede leven hier met kwalitatief goede huisvesting, een omgeving die in alle opzichten quality of life uitstraalt en ondanks de centrale ligging een beperkt fileprobleem worden steevast genoemd als argumenten voor de economische prestaties van Breda en de keuzes van bedrijven om zich hier te vestigen. De komst van onder andere de internationale school en het rijden van de Fyra dragen uiteraard bij aan die kwaliteiten.

De regio West-Brabant is overigens met vijf gemeenten in de lijst van Economisch presterende gemeenten toch al goed vertegenwoordigd, want naast Breda zijn ook Moerdijk (11), Etten-Leur (26), Oosterhout (42) en Geertruidenberg (48) te vinden. Dit verklaart ook waarom dit gebied in 2010 nationaal als best presterend economisch gebied naar voren kwam.

De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn goed. West-Brabant wil de economische topsectoren Maintenance, Logistiek en Biobased economy uitbouwen terwijl de sector Beeldultuur vanuit Breda een duidelijke ontwikkeling doormaakt.. In bovenregionaal opzicht zal de Havenvisie van Rotterdam een ontwikkeling voor het noordelijk deel van de Rijn-Schelde-Maasdelta schetsen met kansen voor Breda en West-Brabant. Kansen die vragen om een lange termijnvisie en durf. De actualisering van de Strategische Agenda voor West-Brabant moet duurzame keuzes en het realiseren van een sterke balans gaan sturen. Breda en de regio werken hierin samen met bedrijfsleven en onderwijs. Breda zal als centrumstad van West-Brabant haar verantwoordelijkheid samen met de partners blijven nemen. De uitkomsten van de beide rapporten nodigen daar nog extra toe uit.
Breda, 28 april 2011