Gemeente Cromstrijen


Bestrijding van iepziekte

(28-04-2011)

In opdracht van de gemeente Cromstrijen vaccineert BTL Bomendienst medio mei/juni de iepen. Dit heeft als doel het voorkomen van iepziekte.

Wat is iepziekte?
Iepziekte is een schimmelinfectie die vaak leidt tot de dood van de iep. Meestal is de iepenspintkever verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte. De kever draagt de sporen van de schimmel op zijn lijf en besmet de boom als hij zich voedt met de bladeren van de iep. De infectie begint in een tak of twijg en verspreidt zich door de hele kroon. Om te voorkomen dat meer bomen ziek worden, moet een gecertificeerde aannemer de zieke boom binnen enkele dagen rooien en afvoeren.

Iepziekte bestrijden
Om iepziekte te voorkomen vaccineert BTL Bomendienst de iepen in mei/juni met een biologisch vaccin. Het middel is niet chemisch of giftig, dus veilig voor de omgeving. Het vaccin brengt de natuurlijke afweerreactie van gezonde iepen op gang. Het middel maakt de gezonde iepen niet ziek, maar bereidt ze voor op aanvallen van de iepziekteschimmel.

Uw eigen iepen beschermen
Gelijktijdig kan BTL Bomendienst ook de iepen injecteren die uw eigendom zijn. Hoe meer iepen beschermd zijn, hoe minder kans voor de iepziekteschimmel. Wilt u ook uw iepen beschermen tegen iepziekte? Neem dan voor 1 mei contact op met BTL Bomendienst, telefoonnummer (055) 5999 444 begin_of_the_skype_highlighting (055) 5999 444 end_of_the_skype_highlighting of e-mail bomendienst@btl.nl. Zij kunnen u alles vertellen over het injecteren en de bijbehorende kosten. Kijk voor meer informatie over het vaccin op www.dutchtrig.nl. Meer informatie over de bomendienst vindt u op www.bomendienst.nl