GroenLinks
Latere colleges, minder drukke spits

Laat colleges een uur of anderhalf uur later beginnen, geef personeel in het hoger onderwijs een dalurenkaart en haal studenten uit de spits. Die suggesties doet Tweede Kamerlid Ineke van Gent aan minister Schultz vandaag, om de daluren in het openbaar vervoer beter bezet te krijgen en de drukke spits te ontlasten. Van Gent: "Bijna dertig procent van de spitsreiziger is student. Door de aanvangstijden van het onderwijs wat te verlaten, krijgen vervoerders in de spits meer lucht."

Instellingen in het hoger onderwijs mogen best aangesproken worden op het leveren van een bijdrage aan de bereikbaarheidsproblemen. GroenLinks is erop tegen om mensen de trein uit te jagen die geen alternatief hebben. Latere aanvangstijden in het onderwijs zijn een pijnloze maatregel die veel effect heeft.

GroenLinks denkt dat voor koudwatervrees geen reden is. Van Gent: "Avondonderwijs is allang geen taboe meer. Studenten hebben minder last van een 9-tot-5-mentaliteit. Laat minister Schultz en staatssecretaris Zijlstra maar eens gaan praten met de onderwijsinstellingen."