Gemeente Overbetuwe


Overeenkomst met horeca ondertekend

Op 27 april ondertekende burgemeester Tuijnman de overeenkomst "Alcohol? Ondertekening horeca-overeenkomst Niet te vroeg, niet te vaak, niet te veel!" met de politie en Overbetuwse horecabedrijven die regelmatig feesten voor jongeren organiseren. Alle partijen voelen zich betrokken bij de jeugd en willen eraan bijdragen dat bijvoorbeeld hersenschade door drankgebruik op jonge leeftijd wordt voorkomen. Zo meldt een horecabedrijf jongerenfeesten aan bij de gemeente en controleert het bij jongerenfeesten de leeftijd via het identiteitsbewijs. Jongeren van 16 jaar of ouder krijgen een bandje om hun rechterpols. Jongeren kunnen geen grote hoeveelheden drank (zoals meters bier) kopen. Het horecabedrijf neemt steekproefsgewijs of bij twijfel blaastesten af bij de ingang. Bij constatering van alcoholgebruik, ongeacht het promillage, worden jongeren onder 16 jaar níet toegelaten. Als een jongere dronken is, neemt het horecabedrijf contact op met de ouders en vraagt hen om zoon/dochter op te halen.

De gemeente controleert de naleving van de Drank- en Horecawet door het inzetten van toezichthouders. De gemeente heeft ook een ademanalyseapparaat dat door organisatoren van jongerenfeesten gebruikt kan worden voor preventieve controle bij de ingang.

De politie zal direct reageren op verzoeken om assistentie bij verstoring van de openbare orde in en rondom horecabedrijven. Bij excessen van te jeugdig horecabezoek zal de politie daarover aan de burgemeester rapporteren.

Deelnemende partijen

Naast burgemeester Tuijnman van gemeente Overbetuwe, ondertekende ook de districtschef Rivierenland van de regiopolitie Gelderland-Midden iedere overeenkomst. De horecabedrijven die ondertekenden zijn: Zalencentrum De Oldenburg in Driel; Herenboerderij De Hucht in Elst; Het Wapen van Elst in Elst; Zalencentrum De Hoendrik in Herveld; Zalencentrum De Bongerd in Heteren; Dorpshuis De Schakel in Oosterhout en Café De Viersprong in Valburg.

Tijdens de ondertekening sprak burgemeester Tuijnman haar bijzondere waardering uit voor deze nieuwe partners in de strijd om jongeren te behoeden voor de grote gezondheid- en andere risico's van alcoholmisbruik. Koninklijke Horeca Nederland was ook aanwezig bij de ondertekening en gaf aan volledig achter de overeenkomst te staan.