Gemeente Oldambt


Oldambt voert BCF in

De gemeente Oldambt heeft met ingang van dit jaar Beleidsgestuurde Contractfinanciering (BCF) ingevoerd voor welzijnsdiensten.

BCF is een nieuwe werkwijze voor gemeenten om subsidies effectief in te zetten. In dit geval gaat het om de structurele financiering van activiteiten. Denk hierbij aan ouderenwerk, jongerenwerk, opbouwwerk, maatschappelijk werk, vluchtelingenwerk en sociale activering. De uitvoerende welzijnsorganisaties betreffen Stichting Welzijn Oldambt, Maatschappelijke Dienstverlening Oldambt en Stichting Samenwerkingsverband 't Schienvat/Neon.

BCF komt erop neer dat de gemeente op basis van beleidsdoelstellingen maatschappelijke resultaten verwoordt. Hierna is het aan de uitvoerende organisaties om hun aanbod hierop af te stemmen. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat het aantal jongeren met een persoonlijke beperking dat deelneemt aan jeugdactiviteiten met 25 procent toeneemt. Met deze werkwijze kan de gemeente meer richting geven - op beleidsniveau - aan de activiteiten van de welzijnsdiensten en kunnen er effectiever prioriteiten worden gesteld.

Er is tijdens dit project nauw samengewerkt met de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde.