Belgische Federale Overheid


De Belgische ontwikkelingssamenwerking bereidt zich voor op de toekomst

Datum: 28 april 2011

Op woensdag 4 mei vinden in het Egmontpaleis in Brussel de 4de Staten-Generaal van de Belgische ontwikkelingssamenwerking plaats. De Staten-Generaal zijn een jaarlijks forum georganiseerd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Toegankelijk voor het publiek, verzamelen de Staten-Generaal diverse beleidsmakers, de overheid, de civiele samenleving, politici en academici. Hoofddoel van het forum is te reflecteren over de Belgische steun aan het Zuiden, om de hulp verder te kunnen verbeteren.

Editie 2011 zal zich concentreren op de nieuwe evoluties op Belgisch en internationaal niveau. Deze evoluties zorgen er immers voor dat de ontwikkelingssamenwerking zich moet bevragen over haar specifieke rol en, indien nodig, moet herdefiniëren om haar relevantie te kunnen blijven aantonen.

De conclusies van de Top in New York (september 2010) over de Millennium Ontwikkelingsdoelen hebben de idee nog versterkt dat hulp alleen geen garantie is voor het behalen van de tegen 2015 vooropgestelde ontwikkelingsdoelen.

Verschillende donorlanden kennen momenteel budgettaire moeilijkheden, en soms gaat daar ook een zekere `hulpmoeheid' mee gepaard. Daarnaast worden ontwikkelingsactoren geconfronteerd met nieuwe uitdagingen: een snel veranderende wereld, een meer mondiale aanpak van het ontwikkelingsvraagstuk, nieuwe internationale conflicten, de opkomst van nieuwe spelers en nieuwe partnerschappen.

Op uitnodiging van minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel zullen tal van eminente sprekers zich buigen over deze thema's. Onder hen mevrouw Kristalina Georgieva, Europees Commissaris - de heer Brian Atwood, Voorzitter van het Comité voor Ontwikkelingshulp (OESO) - professor Peter van Lieshout, auteur van het rapport "Minder pretentie, meer ambitie", Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid - de heer Rudi Delarue, directeur Internationaal Arbeidsbureau EU en Benelux (ILO) - de heer Piet Vanthemsche, voorzitter AgriCord en voorzitter Boerenbond.

H.K.H. Prinses Mathilde en minister Olivier Chastel zullen de openingstoespraken houden. De minister zal tevens de gelegenheid nemen om het online gaan van de databank ODA.be voor te stellen. Met het oog op transparantie van de Belgische hulp, moet ODA.be alle ontwikkelingsprogramma's die door België worden gefinancierd publiek maken.

Om deel te nemen aan de Staten-Generaal, dient u zich in te schrijven via deze link.
De inschrijvingen worden afgesloten op 30 april 2011 om 16u!