Gemeente Twenterand


Peiling bibliotheken laat voorkeur voor vier vestigingen zien

Wethouder Koster tevreden met respons
Een ruime meerderheid van de deelnemers aan een peiling over de toekomst van de bibliotheken in Twenterand heeft gekozen voor het behoud van vier vestigingen met de bereidheid om jaarlijks ongeveer EUR 8,- per huishouden meer te gaan betalen.

De klankbordgroep bibliotheken heeft in de lijn van deze uitkomsten hetzelfde advies aan het college uitgebracht, maar plaatst wel een aantal kritische kanttekeningen die vooral gaan over de steekhoudendheid van het onderzoek. Wethouder bibliotheken Roel Koster is tevreden met de respons: "Ruim 27% van de verzonden vragenlijsten zijn weer teruggestuurd. Het laat zien dat het onderwerp leeft en dat het ook goed is dat we dit op deze manier hebben gedaan."

Van de 1290 verzonden schriftelijke enquêtes zijn er 352 teruggestuurd en via de website hebben 98 mensen hun voorkeur voor een scenario aangegeven.

De wethouder kan nog niet inhoudelijk reageren op de uitkomsten van de enquête en het advies van de klankbordgroep Toekomst Bibliotheken: "De klankbordgroep heeft haar werk gedaan, interpreteren van de resultaten en deze vertalen naar een advies voor het college." Het college zal een besluit nemen over de toekomst van de bibliotheken in Twenterand, waarin het advies van de klankbordgroep vanzelfsprekend wordt meegenomen. "Het is een helder signaal dat is afgegeven, laat dat duidelijk zijn. Het college gaat nu een voorstel aan de raad doen. Mocht dit eventueel afwijken van het advies van de klankbordgroep, dan doen we dat uiteraard goed gemotiveerd," aldus Koster.

Behoud vier vestigingen
In zowel de schriftelijke peiling als de peiling op internet, wordt er een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het behoud van vier vestigingen. Bovendien is het merendeel van de deelnemers aan de peiling bereid daar eventueel meer voor te betalen. De klankbordgroep heeft in lijn met het beeld dat de uitkomsten laten zien geadviseerd, maar heeft daarbij ook een aanvullend advies gegeven. De bilbiotheken in Twenterand moeten volgens de klankbordgroep de opdracht krijgen om hun dienstverlening te optimaliseren en toekomstbestendig te maken. Meer uitkomsten en het advies zijn te vinden onderaan deze pagina.

Klankbordgroep
De klankbordgroep is op dinsdagavond 12 april voor de eerste keer bij elkaar geweest. De resultaten zijn besproken en er is richting gegeven aan het advies. Op donderdag 21 april is het advies afgerond.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad voor de zomer 2011 een besluit neemt.

* Uitkomsten enquete en internetpoll 'Toekomst bibliotheken Twenterand'.pdf

* Advies klankbordgroep Bibliotheken.pdf