Vilans



PERSBERICHT: Werkboek verkrijgbaar `Er zijn met al je voelsprieten'

Utrecht 26 april 2011 - Het werkboek `Er zijn met al je voelsprieten' biedt praktische tips en handvatten aan (leerling)helpenden en
-verzorgenden en ROC-docenten bij het omgaan met levensvragen van cliënten. Het biedt hulp bij het omgaan met vragen van cliënten waar soms geen antwoord op is, zoals: Heb ik goed geleefd? Ben ik ook nu nog van betekenis? Van mij hoeft het allemaal niet meer... Het werkboek is in opdracht van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen gemaakt door V&VN. `Er zijn met al je voelsprieten' is vanaf nu gratis te downloaden.

Als je werkt in de zorg, delen cliënten vragen over de zin van het leven. Op deze vragen is vaak geen antwoord, maar ze verdienen wel aandacht of erkenning. Deze lesbrief staat boordevol praktijkverhalen en werkvormen om het onderwerp te verkennen of juist meer de diepte in te gaan. Marije Vermaas, projectmedewerker bij Vilans en het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen vertelt: 'Dit werkboek helpt om het domein Mentaal Welbevinden van het zorgleefplan vorm te geven. Daarnaast biedt het hele concrete praktijkvoorbeelden en praktische instrumenten om direct mee aan de slag te gaan. Het werkboek helpt teams om met elkaar over dit thema in gesprek te gaan'.

Aanleiding

Dit werkboek is een vervolg op een onderzoek van Sting, in 2009 uitgevoerd in opdracht van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen. Uit dit onderzoek bleek dat verzorgenden het als hun taak zien om ouderen troost te bieden, te luisteren of op een andere manier te helpen. Dit is een taak die hun cliënt én henzelf persoonlijk raakt. Verzorgenden, ongeacht hun opleidingsniveau, gaven aan dat zij hier graag met elkaar en met andere professionals over willen praten. Zij hebben behoefte aan structurele ondersteuning vanuit de organisatie. Mariëlle Cuijpers, senior medewerker bij Vilans en projectleider van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen: "Het onderzoek van Sting leverde ons informatie om passende vormen en materialen voor deskundigheidsbevordering te ontwikkelen. Hieruit is het werkboek `Er zijn voor de cliënt met al je voelsprieten' ontstaan."

Meer informatie

Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen wil ervoor zorgen dat ouderen kunnen rekenen op aandacht voor en ondersteuning bij hun levensvragen. Aandacht voor levensvragen hoort bij goede kwaliteit van welzijn en zorg voor ouderen. Kijk voor meer informatie over de activiteiten, het werkboek en de andere ontwikkelde producten van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen op de website www.netwerklevensvragen.nl of neem contact op via levensvragen@vilans.nl


---------------------------------------einde persbericht-------------------------------------------