Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest Fryslân zet in op verkeersveiligheid

Verkeersborden

Burgemeester en wethouders van Súdwest Fryslân zetten zich in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in de gemeente. Zij willen het Manifest Verkeersveiligheid Fryslân 2011-2025 ondertekenen. Dit nieuwe verkeersveiligheidsinitiatief is begin 2011 gestart door het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF).

"Het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers is van groot belang. En jong geleerd is oud gedaan. Dus is het heel goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat de regels zijn en hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer", aldus wethouder Gea Akkerman van Verkeer van de gemeente Súdwest Fryslân.

Gemeenten die het manifest ondertekenen ontvangen voor de periode 2011-2015 van de provincie Fryslân een bijdrage van 1 euro per inwoner voor het uitvoeren van het jaarlijkse verkeerseducatieplan, onder de voorwaarde dat de gemeente een zelfde bedrag beschikbaar stelt. Voor de gemeente Súdwest Fryslân betekent dit een bedrag van twee keer 82.250 euro. Per jaar is er dan 32.900 euro beschikbaar voor Permanente Verkeerseducatie.

Het verkeersexamen voor basisscholen is één van de projecten die betaald kunnen worden van dit geld. Van 16 tot 20 mei leggen kinderen in Bolsward en Sneek praktische verkeersexamens af. Leerlingen van groep 8 van basisscholen in Súdwest Fryslân en Littenseradiel fietsen dan een route, waarbij gecontroleerd wordt of ze de verkeersregels goed toepassen.

Daarnaast zijn er projecten als: JONGleren in het verkeer (voor kinderen tot vier jaar), De scholen zijn weer begonnen, Streetwise (ANWB project met lesauto over remsituaties en remweg), Friese Fiets APK, ouderavonden, Buitenspeeldag, Verkeersbrigadiers, verkeersvoorlichting Sneekweek, veiligheidstraining landbouwvoertuigen (voor AOC-leerlingen), scootmobielcursussen, etc.

De Friese gemeenten en provincie Fryslân spannen zich samen met andere partijen sinds jaar en dag in voor de verkeersveiligheid. Het totaal aantal verkeersdoden is gedaald naar 24 in 2010. Het aantal geregistreerde ernstige gewonden is echter toegenomen. Er is dus nog geen reden om achterover te leunen. Uitgangspunt van het Manifest is dat er in 2025 hooguit 14 verkeersdoden en 148 ernstige verkeersgewonden in Fryslân zijn.