Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Verplichte keuring bovengrondse dieseltanks

Dieseltanks

Bij veel agrarische bedrijven worden brandbare vloeistoffen, voornamelijk gasolie en dieselolie, in bovengrondse tanks opgeslagen. Ondanks het feit dat het om kleine tanks met kleine hoeveelheden gaat, moeten deze tanks voor 1 juni 2011 voldoen aan de voorschriften zoals die door de wetgever zijn gesteld.

Voorschriften
De voorschriften gelden voor bovengrondse tanks die voor 1 juni 1996 zijn geplaatst en waarvan:
a. niet bekend is wanneer de tank in gebruik is genomen, en b. de tank niet is voorzien van een mangat of een inspectieopening van minimaal 30 cm.
Deze tanks moeten uiterlijk 1 juni 2011 buiten gebruik worden gesteld.

De voorschriften staan in het Besluit landbouw milieubeheer. Dit besluit kunt u inzien via wetten.nl (Opent in nieuw venster).

Keuringsplicht
Ook voor eigenaren van bovengrondse dieseltanks die niet onder het Besluit landbouw milieubeheer vallen geldt deze keuringsplicht. Een bovengrondse tank dient, 15 jaar nadat deze in gebruik is genomen, gekeurd te worden. Als de tank geen mangat of een inspectieopening van 30 cm heeft, kan de tank niet herkeurd worden. De tank moet dan buiten gebruik gesteld worden en op een juiste wijze worden afgevoerd.

Verplichte certificaten voor alle dieselolietanks Veel oude tanks kunnen niet voldoen aan de eisen die in het Besluit landbouw milieubeheer staan. Daarom worden er momenteel veel nieuwe tanks aangeschaft. Naast enkelwandige tanks met een lekbak zijn er ook dubbelwandige tanks. Bij de aanschaf en plaatsing van een nieuwe tank moet de tank en bijbehorende installatie zijn voorzien van een "tankcertificaat" en "installatiecertificaat". Vanaf 1 juni 2011 moeten alle dieselolietanks bij agrarische bedrijven zijn voorzien van deze certificaten.

Afvoer bestaande dieselolietanks
Een afgekeurde dieselolietank moet door een erkende tanksaneerder worden verwijderd. Als bewijs ontvangt u een saneringscertificaat, reinigingscertificaat en verschrotingsbewijs, die u moet kunnen tonen tijdens een bedrijfscontrole.

Bodemverontreiniging
Bij de opslag en aflevering van brandstoffen gelden ook voorschriften ter voorkoming van bodemverontreiniging. Tijdens het buiten gebruik stellen van een tank zal de tanksaneerder ook dit aspect beoordelen. Verontreinigingen moeten worden gemeld. Vervolgens zal bepaald worden welke vervolgstappen nog moeten volgen.