Siemens

Persbericht

201104. 405

Den Haag, donderdag 28 april 2011

IMO verleent Siemens basisgoedkeuring voor
ballastwater-managementsysteem SiCURE

Het Maritime Environmental Protection Committee (MEPC), onderdeel van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de Verenigde Naties, heeft aan Siemens de basisgoedkeuring verleend voor haar ballastwater-managementsysteem SiCURE. De basisgoedkeuring geeft aan dat het SiCURE-systeem gebruik maakt van een proces dat geschikt is voor wat betreft de veiligheid van het schip, de bemanning en het milieu. SiCURE wordt op de Nederlandse markt geïntroduceerd tijdens het Marine & Offshore Event van Siemens Nederland op 12 mei a.s. in Den Haag.

De introductie van AIS (Aquatic Invasive Species) via het ballastwater van zeeschepen vormt een steeds groter ecologisch probleem. Momenteel worden diverse mechanische, fysische en chemische waterbehandelingsmethoden onderzocht die dit verschijnsel kunnen tegengaan. De drijvende kracht achter de ontwikkeling en aanpassing van ballastwater-managementsystemen is het in 2004 gesloten internationale verdrag voor controle en beheer van ballastwater en sedimenten van schepen.

Het SiCURE-systeem combineert fysieke scheiding met een speciaal ontwikkelde, vraagafhankelijke behandeling met biociden die ter plaatse vanuit zeewater worden geproduceerd. Het SiCURE-systeem beschikt over een eigen besturingslogica voor de regeling van de systeemparameters, zodat de behandeling effectief is en de effecten op het milieu en de veiligheid van schip en bemanning tot een minimum beperkt blijven. In het kader van het strenge IMO-goedkeuringsproces is het SiCURE-systeem met succes in zoet water getest. Momenteel wordt het systeem in zout water getest, waarna de definitieve goedkeuring volgt. Daarna volgt in de laatste fase de zogenaamde type¬goedkeuring, die naar verwachting nog in 2011 wordt afgegeven.
Waterbehandelingsapparatuur vormt een belangrijk onderdeel van het portfolio van de Siemens-divisie Industry Solutions, met een compleet productaanbod op het gebied van scheepsvaarttechnologie. Siemens is ook gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en inbedrijfnemen van elektronische apparatuur voor alle typen koopvaardijschepen, marineschepen en onderzeeërs over de hele wereld. De activiteiten omvatten o.a. turnkey- en ombouwprojecten die de gehele levensduur van een schip beslaan.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) is een gespecialiseerd instituut van de Verenigde Naties, dat verantwoordelijk is voor maatregelen ter bevordering van de veiligheid en betrouwbaarheid van de internationale scheepvaart en ter preventie van de vervuiling door schepen op zee. Daarnaast houdt het instituut zich bezig met juridische kwesties, ook met betrekking tot aansprakelijkheid en schadevergoeding en het faciliteren van internationaal scheepvaartverkeer. Momenteel zijn bij de IMO 169 staten aangesloten.

Nadere inlichtingen over het Siemens Marine & Offshore Event: Siemens, Rajaa Jamal Eddine
Telefoon: +31 (073) 680 2612

Nadere inlichtingen over SiCURE:
Siemens Water Technologies, Rob Klaassen
Telefoon: +31 (0)70 333 2038
E-mail: rob.klaassen@siemens.com
Internet: http://www.siemens.nl/water/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com