Witteveen en Bos

Kallisto winnaar AGV Waterinnovatieprijs 2011

(27-04-2011)

Het project Kallisto heeft de AGV Waterinnovatieprijs 2011 in de categorie Overheid gewonnen. De winnaars van de AGV Waterinnovatieprijs zijn op woensdag 27 april 2011 bekendgemaakt tijdens een presentatie in de Rode Hoed in Amsterdam.

Kallisto is opgezet om de waterkwaliteit van de river de Dommel te verbeteren, door het nemen van slimmere en effectievere maatregelen. Hierbij moet de kennis en inzicht in het functioneren van riolering, rioolwaterzuivering en oppervlaktewater worden verhoogd. De juiste sturings-, bergings-, zuiverings- en inrichtingsmaatregelen vanaf de rioolaansluitingen bij de mensen thuis tot aan de lozing van het gezuiverde effluent op de rivier de Dommel worden verkend. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een fijnmazig meetnet en worden op proefschaal diverse zuiveringstechnieken voor riooloverstortwater en door de rioolwaterzuivering gezuiverd afvalwater onderzocht. Een integrale beslismethodiek bepaalt de mate van verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit en de daarmee gemoeide kosten. Dit levert altijd de beste oplossing op. Het eindresultaat is een pakket van kosteneffectieve maatregelen, dat leidt tot de gewenste kwaliteitsverbetering voor de Dommel. Witteveen+Bos begeleidt en ondersteunt het project Kallisto op diverse fronten met specialisten vanuit drie verschillende PMC's.

De jaarlijkse AGV Waterschapsinnovatieprijs is ingesteld door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en is bedoeld als podium voor innovatieve waterprojecten, waarbij particuliere partijen en overheden inspiratie kunnen opdoen ter bevordering van waterkwaliteit en
-veiligheid.