D66

donderdag 28 april 2011

Bescherm consument met privacybijsluiter

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat consumenten meer zekerheid krijgen over hun privacygevoelige gegevens. Schouw stelt daarom vandaag in het AD een privacybijsluiter bij producten en diensten voor. Als consumenten instemmen met het verstrekken van gegevens aan derden, weten ze nu vaak niet precies waarvoor hun gegevens worden gebruikt. Met een privacybijsluiter wil Schouw niet alleen de risico's van zo'n product bekend maken, maar ook welke bedrijven en overheidsinstanties toegang kunnen krijgen tot de gegevens. "Op dit moment wordt er van alles gedaan met je gegevens. Je hebt recht om te weten dat je persoonsgegevens bijvoorbeeld doorverkocht worden aan de politie," vindt de sociaal-liberaal.

Duidelijkheid vóór de aankoop

De kleine letters en verstopte clausules over het bewaren en doorgeven van persoonsgegevens dienen duidelijk in een simpele bijsluiter komen te staan. Hier moeten bedrijven uitleggen welke gegevens worden opgeslagen, wat er gebeurt met die gegevens, wie toegang tot die gegevens heeft, waar de gegevens worden bewaard en tot wanneer. Schouw: "Dit mag niet ten koste gaan van de ruimte voor ondernemerschap en innovatie van bedrijven. Het gaat om een simpel kaartje, zoals een energielabel. Vóór de aankoop van een product of dienst, moet het voor de consument duidelijk worden wat met zijn gegevens kan gebeuren."

Stemmen met de voeten

Het D66-Kamerlid stelde deze week vragen naar aanleiding van nieuwsberichten over de verkoop van gegevens door TomTom. Schouw wil dat de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor een privacybijsluiter onderzoeken. "Privacy staat de afgelopen tijd op de helling. Telefoonabonnementen, Google of het biometrische paspoort zijn een paar voorbeelden van de laatste weken. De politiek moet ervoor zorgen dat orde en structuur komt in de `wild west informatiewereld'. De consument krijgt dan macht en kan uiteindelijk goed geïnformeerd bepalen wat hij doet," aldus Schouw.