Watersportverbond - KNWV


* Home

Roelof Bouwmeester Pieter-Jan Postma goed bezig

woensdag 27 april 2011

Op de vierde dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijd op 27 april stond relatief weinig wind in het Zuid Franse Hyeres. Het waren tevens de eerste races van de kwalificatieronde in de gold fleet gekenmerkt door lastige omstandigheden voor alle deelnemers getuige de wisselende resultaten ook van een aantal favorieten. Roelof Bouwmeester en Pieter-Jan Postma staan er het beste voor. Ook de match racers Groeneveld, Mulder en Witteveen doen het goed.

Volg de Delta Lloyd Kernploeg op www.twitter.com/topzeilen

Zie video op www.topzeilen.tv

Foto's Roelof Bouwmeester en Pieter-Jan Postma, fotograaf Thom Touw.

Roeloef Bouwmeester vierde
Roelof Bouwmeester kwam goed uit de verf tegen de beste 52 van het Laser veld. De zeiler van Delta Lloyd kernploeg staat na negen races vierde in het algemeen klassement. Na een derde en een negende plaats in race zeven en acht, leek het erop dat de Fries de tweede plek in het klassement had veroverd. Maar race negen verliep niet zoals gewenst. Met een 21e positie scoorde Bouwmeester zijn eerste echte slechte resultaat. Hij staat hij nog steeds op een verdienstelijk vierde plaats.

Bouwmeester zei: "De eerste twee races gingen goed en de laatste race niet. Dat is dan gelijk mijn aftrek, die moet je toch ook een keer varen. Hebben we die meteen maar afgetikt. Hoeft dat morgen ook niet meer,â zei Bouwmeester met een zure grijns.

âMaar zonder gekheid, ik ben tevreden. Ik heb zelfs de laatste race goed gevaren, maar maakte een verkeerde keus. Ik was best goed bezig. Maar deed dat alleen aan de verkeerde kant van het veld. Het leek een perfecte dag te worden. Ik had de wind in de derde race onderschat.â

Op het dek van Bouwmeester zijn Laser staat met stift âMomentâ en iets onleesbaars gekalkt. Wat is dat? âIk heb dat erop gezet. Moment en Change. Af en toe als ik teveel ga nadenken en de focus dreig te verliezen, dan lees ik dat. Ik moet even bij âhet hierâ blijvenâ. In het nu. Bij de wedstrijd."

Marit Bouwmeester valt uit top tien

Marit Bouwmeester was minder succesvol dan haar oudere broer. Ze kelderde naar een elfde plaats in het klassement. Wat was er aan de hand?

âDe eerste wedstrijd van vandaag heb ik 50 punten ontvangen voor een tweede gele vlag op de start. Waarschijnlijk voor rocking.â

Een gele vlag is een penalty van de jury die je kan afkopen door een rondje te draaien. Maar twee gele vlaggen is een diskwalificatie. Hoe voelde dat?

âDan vaar je de hele race niet mee en lig je daar gewoon te wachten. Dat sucks. De tweede race van vandaag was ook geen succes. Het is moeilijk. Eigenlijk ben ik niet goed genoeg. Ik moet constanter kunnen varen. Als je erbij zit, zoals gisteren dan is het makkelijk om geen fouten te maken en scherp te zijn.â

Thierry Schmitter vecht terug

In de 2.4mR klasse is Thierry Schmitter voor de twee keer weer op de weg terug naar het podium. Na zijn twee diskwalificaties moet Schmitter alles uit de kast halen. âGisteren was ik te vroeg gestart volgens de wedstrijdleiding. We hebben zelfs videobeelden ervan gezien. Maar that is all in the game. Wie weet kan ik nog op het podium komen.â Schmitter staat nu weer vijfde in het klassement.

Kwartfinales Match racen starten 28 april
Met vier overwinningen van de vijf matches deden Renee Groeneveld, Mandy Mulder, Merel Witteveen het goed in de Gold group. Op basis van dat resultaat is het team uit de Delta Lloyd Kernploeg als derde geplaatst in de best out of five kwartfinales en neemt het trio het morgen op tegen het team van de Spaanse Echegoyan in de kwart finale.

In de poulewedstrijden wonnen Groeneveld, Mulder en Witteveen nog van de Spaanse zeilers, net zoals tijdens de Open Spaanse kampioenschappen dit voorjaar.

Pieter-Jan Postma houdt goede positie vast
Niet kernploeg lid Pieter-Jan Postma staat tweede in de Finn klasse. Hij scoorde een vijfde plaats in de uitdagende omstandigheden. Hij is ingeklemd door twee zeer talentvolle Engelsen. Wonderkind Ben Ainslie gaat aan de leiding met onder andere vijf overwinningen. Giles Scott staat derde. Scott won Sail for Gold in 2010 en Miami OCR in 2011.

Voor uitslagen zie http://sof.ffvoile.net/