Gemeente Voorschoten

ontwerp van oosterheert

Selectiecommissie kiest voor ontwerp Van Oosterheert

Het huidige herdenkingsmonument voor Voorschotense oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt aangepast tot een algemeen herdenkingsmonument voor Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld.

Speciale selectiecommissie

Het college is van plan het monument aan te passen volgens een ontwerp van Robert van Oosterheert. Het college volgt daarbij het advies op van een speciale selectiecommissie, die zich over verschillende ontwerpen heeft gebogen. In deze commissie zaten onder andere vertegenwoordigers van de commissie Welstand en Cultureel Erfgoed, comité Voorschotense oorlogsslachtoffers, commissie van Cultuur en de initiatiefnemers van de plaquette voor gevallen militairen in voormalig Nederlands-Indië.

Ontwerpen te zien in gemeentehuis

Uit zeven inzendingen zijn er twee geselecteerd voor uitwerking tot een definitief ontwerp. Deze definitieve ontwerpen waren van André van Lier en Robert van Oosterheert. Deze twee ontwerpen staan van 29 april tot 10 mei opgesteld in het gemeentehuis.

Vanzelfsprekende eenheid

De commissie heeft haar waardering uitgesproken voor beide ontwerpen. Na zorgvuldige bestudering van beide ontwerpen heeft de commissie haar voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van Van Oosterheert. Volgens de commissie laat het ontwerp van Van Oosterheert 'het bestaande monument volledig in zijn waarde'. De toevoeging vormt een geheel met het monument, 'een bijna vanzelfsprekende eenheid die de plek meer betekenis geeft'. De raad neemt op 30 juni de uiteindelijke beslissing over het nieuwe ontwerp voor het monument. Op 16 juni wordt het voorstel besproken in de commissie van Burger en Bestuur.
* 28 april 2011