Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


evenementen in mei

Waterschap aanwezig bij diverse evenementen in mei

Publicatiedatum : 28 april 2011

Het waterschap is druk in de komende meimaand. Vooral in het weekend van 14 en 15 mei is het op diverse evenementen van de partij.

Nationale Molen- en Gemalendag

Molen Bonrepas

Het waterschap is op zaterdag 14 mei één van de deelnemers aan de Nationale Molen- en Gemalendag. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag openen diverse gemalen en molens in Nederland hun deuren voor belangstellenden. Molen Bonrepas is gevestigd aan de Bonrepas 1a in Vlist en is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Molen Bonrepas is een wipwatermolen die aan het eind van de 16e eeuw is gebouwd en in 2004 is gerenoveerd. Het is de enige molen die in eigendom is van het waterschap. Wipwatermolens bezitten een kap die door het draaien van de wieken op en neer gaat.

Gemaal Kamerik-Teylingens

Gemaal Kamerik-Teylingens in Kamerik is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het gemaal is een goed voorbeeld uit de bloeiperiode van het Nederlandse stoomgemaal. In het rijksmonument is de stoommachine, met de daaraan direct gekoppelde centrifugaalpomp uit 1907, nog grotendeels aanwezig. Sinds 1988 heeft een nieuw gemaal de functie van het stoomgemaal overgenomen. Eind 2005 is dit nieuwe gemaal totaal gerenoveerd, waarbij het gebouw in de stijl van het oude gemaal is opgetrokken. Het nieuwe gemaal is niet geopend op 14 mei. Gemaal Kamerik-Teylingens ligt aan de Mijzijde 2 in Kamerik. De auto parkeren bij het gemaal is niet mogelijk, dus kom op de fiets of volg de bordjes 'P gemaal Teylingens' vanaf Woerden en wandel 300 meter.

Vismigratiedag

Gemaal Vleuterweide

Op 14 mei is het ook vismigratiedag. Het waterschap doet hier ook aan mee door gemaal Vleuterweide van 11.00 tot 15.00 uur open te stellen. Dit gemaal is gevestigd aan de Liesgrassingel 28 in Vleuten. Bij het gemaal is ook een vispassage aanwezig. Gemalen en stuwen zijn voor vissen meestal een onneembare barrière, maar dankzij de de vispassage kunnen zij van het ene naar het andere gebied zwemmen en zo hun leefgebied vergroten. Belangstellenden kunnen tekst en uitleg krijgen over de werking van de vispassage. Bovendien kunnen ze een kijkje nemen in het gemaal.

Landelijke Fietsdag

Op 14 mei vindt ook de Landelijke Fietsdag plaats. Het waterschap heeft drie mooie fietstochten door zijn werkgebied. De routes voeren langs waterschapskunstwerken van vroeger en nu. U fietst langs moderne stuwen en gemalen, maar ook langs oude sluizen, stoomgemalen, inlaten, dijkmagazijnen en waakhuizen. Elk waterkunstwerk wordt toegelicht met een foto en een korte tekst.

Duurzame dagen Utrechtse Heuvelrug

Van 14 tot 22 mei zijn tot slot de Duurzame Dagen in Utrechtse Heuvelrug. In deze periode brengt de gemeente allerlei duurzame projecten en activiteiten onder de aandacht. Dit jaar is het thema 'Duurzaamheid en water'. Op 14 mei staat het waterschap met een kraam op de Grietmarkt in Amerongen. Er is hier van alles te zien en te beleven over water: van een waterpreuvement tot een waterquiz en spelletjes voor kinderen. Op 21 mei opent het waterschap de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Driebergen voor publiek. Bezoekers kunnen er dan zonder afspraak een gratis rondleiding maken. Tijdens de rondleiding vertelt een ervaren excursieleider over hoe vies water weer schoongemaakt wordt.