Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


evenementen in mei

Waterschap aanwezig bij diverse evenementen in mei

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is in mei aanwezig bij diverse evenementen. In het weekend van 14 en 15 mei stelt het waterschap de molen Bon Repas en de gemalen Kamerik-Teylingens en Vleuterweide open voor publiek. Vanwege vismigratiedag is bij gemaal Vleuterweide ook informatie te vinden over de vispassage. Ook is het waterschap actief op 14 en 21 mei tijdens de Duurzame dagen op de Utrechtse Heuvelrug.

Nationale Molen- en gemalendag

In het weekend van 14 en 15 mei is het Nationale Molen- en gemalendag. Op 14 mei stelt het waterschap de molen Bon Repas in Vlist open voor publiek. De wipwatermolen Bonrepas is de enige molen die nog in bezit is van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De molen dateert uit ca 1600 en is in 2004 gerenoveerd. Het adres is Bonrepas 1 in Vlist. Ook is het gemaal Kamerik-Teylingens in Kamerik geopend voor publiek. Gemaal Kamerik-Teylingens ligt aan de Mijzijde 2 in Kamerik. In het voormalige stoomgemaal en rijksmonument, dat dateert uit 1871, zijn de machines uit lang vervlogen tijden nog te zien. De combinatie van tandem-compoundstoommachine met de daaraan direct gekoppelde centrifugaalpomp is uniek in Nederland. De auto parkeren bij het gemaal is niet mogelijk, dus kom op de fiets of volg de bordjes P gemaal Teylingens vanaf Woerden en wandel 300m.

Vismigratiedag en gemaal Vleuterweide

Op 14 mei is het ook vismigratiedag. Het waterschap doet hier ook aan mee door gemaal Vleuterweide, Liesgrassingel 28, 3451PT Vleuten van 11.00 tot 15.00 uur open te stellen. Bij dit gemaal is ook een vispassage aanwezig. Belangstellenden kunnen dan ook tekst en uitleg krijgen over de werking van een vispassage en een kijkje nemen in het gemaal.

Duurzame dagen Utrechtse Heuvelrug

Van 14 tot 22 mei zijn de Duurzame Dagen in Utrechtse Heuvelrug. In deze periode brengt de gemeente allerlei duurzame projecten en activiteiten onder de aandacht. Dit jaar is het thema duurzaamheid en water. Op 14 mei staat het waterschap met een kraam op de Grietmarkt in Amerongen. Er is van alles te zien en te beleven over water, van een waterpreuvement, tot een waterquiz en spelletjes voor kinderen. Op 21 mei opent het waterschap de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Driebergen voor publiek. Bezoekers kunnen er zonder afspraak een gratis rondleiding maken. Tijdens zo'n excursie vertelt een ervaren excursieleider over hoe vies water weer schoongemaakt wordt.

Landelijke Fietsdag

Op 14 mei vindt de Landelijke Fietsdag plaats. Het waterschap heeft drie mooie fietstochten door zijn werkgebied. Meer weten over het watererfgoed of over hedendaags waterbeheer? Stap op de fiets en rijd één van de fietsroutes die het waterschap heeft uitgezet. De routes zijn te downloaden via de website van het waterschap of gratis aan te vragen via tel. (030) 634 59 49.