Rechtbank Haarlem


15 jaar gevangenisstraf voor poging moord en zware mishandeling

Haarlem , 28-4-2011

De rechtbank Haarlem heeft op 28 april 2011 een 39-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 van jaar voor poging moord op zijn ex-vrouw en poging zware mishandeling op een vriendin van de vrouw.
De rechtbank stelt in het vonnis vast dat verdachte diverse keren met een bijl op het hoofd van de vrouw heeft in geslagen, ook nadat zij al op de grond was gevallen. De vrouw is hierdoor ernstig verwond geraakt. De vriendin die de vrouw probeerde te beschermen, door de bijlslagen af te weren, is daarbij aan haar arm gewond geraakt. De rechtbank vindt dat verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat hij de vriendin met de bijl zou raken en zo ernstig letsel zou toebrengen.

De rechtbank gaat er van uit dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld, en niet in een opwelling. De rechtbank stelt vast dat verdachte tijd en gelegenheid heeft gehad zich te beraden over de gevolgen van de door hem voorgenomen geweldshandelingen. Nadat verdachte een discussie met zijn ex-vrouw had gehad, is hij naar de auto gelopen, heeft de kofferbak handmatig van het slot gehaald, heeft de bijl uit zijn auto gepakt en is weer teruggelopen naar de vrouw en haar vriendin. Daar heeft hij tenslotte de bijl onder zijn jas vandaan gehaald. Op al deze momenten had hij ervoor kunnen kiezen anders te handelen.

Uit de wijze waarop verdachte gehandeld heeft tijdens en na het gericht slaan met de bijl, leidt de rechtbank af dat verdachte niet in paniek is geweest. Bovendien is hij niet vastgepakt door anderen, de vriendin heeft enkel de bijlslagen proberen af te weren.

Ook de stelling van verdachte dat hij de vrouw toevallig tegen kwam, acht de rechtbank niet aannemelijk. Onder meer de gegevens van het navigatiesysteem van zijn auto wijzen op het opwachten van de vrouw.

De rechtbank veroordeelt verdachte voor beide misdrijven tot een gevangenisstraf van 15 jaar, conform de eis van de officier van justitie. De rechtbank gaat ervan uit dat de feiten verdachte volledig toe te rekenen zijn, nu verdachte geweigerd heeft mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Verdachte heeft kennelijk uit frustratie dat hij al jaren geen of moeizaam contact met zijn kinderen heeft, zijn ex-vrouw op brute en gewelddadige wijze van het leven proberen te beroven. Ook naderhand heeft verdachte geen mededogen getoond. De vrouw heeft als door een wonder de aanslag overleefd. Zij zal nog vele zware en risicovolle operaties moeten ondergaan, ook haar kinderen zullen daaronder te lijden hebben. Verder zal de vrouw blijvend letsel in haar gezicht houden. De vriendin is zwaar getraumatiseerd en heeft zelf ook letsel opgelopen, toen zij de vrouw probeerde te beschermen. Bovendien heeft zich voor de ogen van de omstanders een gruwelijk tafereel afgespeeld, wat ook voor hen traumatisch moet zijn geweest.

Tevens dient verdachte aan de vrouw EUR 50.000,- als voorschot aan immateriële schade te betalen, en aan de vriendin EUR 2.017,43 voor materiële en immateriële schade.

Einde bericht