Politie Brabant Zuid-Oost

Politie pakt productie van en handel in drugs aan

Veldhoven, 28-04-2011 o De politie in Veldhoven heeft de afgelopen weken in totaal 25 jongeren aangehouden voor het maken en verkopen van GHB en het verkopen van XTC-pillen en cocaïne. De jongeren zijn tussen 17 en 28 jaar en komen uit Veldhoven en Eindhoven. Met het onderzoek wil de politie laten zien dat ze de drugsproblematiek in Veldhoven serieus neemt en de handel aanpakt.

De politie in Veldhoven heeft vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek gehouden. Daarbij werd een grote groep (minderjarige) jongeren aangehouden vanwege crimineel gedrag. Dat onderzoek heeft aanleiding gegeven om, in de integrale aanpak, jongeren in Veldhoven strak te volgen. Zodoende kan vroeg worden ingegrepen als daarvoor aanleiding is. En dat is nu ook het geval geweest.

Op 15 maart hield de politie zeven mannen uit Veldhoven aan (zie persbericht van 15 maart). De politie kwam hen op het spoor na een eerder onderzoek naar de productie van en de handel in harddrugs. Daarvoor werden september vorig jaar vier verdachten aangehouden. Die zijn al voor de rechter geweest en ook al veroordeeld.

Uit vervolgonderzoek na de aanhoudingen van de zeven mannen kreeg de politie meer informatie. Dat leidde de afgelopen weken tot nog eens 18 arrestaties. De mannen werden allemaal in verzekering gesteld en na verhoor weer heengezonden. Eén van de verdachten (een 27-jarige Eindhovenaar) is voorgeleid en in bewaring gegaan. Bij huiszoekingen vond de politie vooral gebruikershoeveelheden verdovende middelen zoals GHB, cocaïne, wiet, XTC-pillen en ketamine.

De mannen kennen elkaar van het uitgaanscircuit in Veldhoven. Een aantal van hen wordt ervan verdacht GHB te hebben geproduceerd en te hebben doorverkocht aan anderen, die het op hun beurt ook weer doorverkochten. Ook zouden er verdachten zijn die XTC-pillen of cocaïne hebben gekocht en weer hebben doorverkocht aan anderen. Op die manier ontstond er een handelscircuit met naar schatting enkele honderden afnemers. Het merendeel van de aangehouden mannen gebruikte zelf ook drugs. Het merendeel woont nog thuis.

Het politie-onderzoek viel toevallig samen met enkele GHB-incidenten tijdens carnaval. In totaal vijf Veldhovenaren werden toen opgenomen in het ziekenhuis na overmatig GHB-gebruik (zie persbericht 9 maart). De politie en de gemeente zijn daarvan geschrokken, maar die incidenten waren wel de bevestiging dat er iets aan de hand was. Het gaf ook aan dat het gebruik van drugs, zoals cocaïne en GHB, gezondheidsrisico's oplevert.

De politie in Veldhoven heeft naar schatting 3000 mensuren in het onderzoek gestoken. Van alle onderzoeksresultaten wordt een dossier opgemaakt dat naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd.