Politiebond ACP

Pensioenakkoord: open brief aan onderhandelaars CNV

Nu het draagvlak onder het pensioenakkoord is afgebrokkeld, wil de ACP werken aan een nieuw en evenwichtiger akkoord. Het bondsbestuur van de ACP heeft onlangs uitvoerig over de inzet voor deze vervolgonderhandelingen gesproken. Net als andere partijen komt de ACP met aanvullende eisen. Hierover heeft de ACP vandaag (donderdag 28 april) een open brief gestuurd aan de onderhandelaars van het CNV, de vakcentrale die onder andere namens de leden van de ACP onderhandelt.

Als één van de weinige vakbonden stemde de ACP vorig jaar juni al tegen het akkoord. Het destijds gesloten akkoord wentelt het risico van een pensioen namelijk eenzijdig af op werknemers. Ook brengt het geen oplossing voor werknemers met een zwaar beroep. Daarnaast biedt het geen oplossing voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie, voornamelijk oudere werklozen. Als compensatie wordt de AOW-uitkering verhoogd. Daarmee wordt de rekening bij de werkgevers weggehaald en neergelegd bij de belastingbetalers.

Aanvullende eisen

De ACP wil nu werken aan een nieuw akkoord, zodat de pensioenen ook in de toekomst houdbaar zijn. In de brief aan de onderhandelaars van het CNV geeft de ACP de voorwaarden aan waar het pensioenakkoord volgens haar aan moet voldoen:

> De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. > Er worden geen rekeningen doorgeschoven naar toekomstige generaties. > Pensioenen zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor werkgevers en werknemers, dus risico's van economische schokken worden eerlijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers.
> Pensioenleeftijd ademt mee met de levensverwachting. Als de levensverwachting stijgt, wordt verhoging van de leeftijd lang van tevoren aangekondigd.
> Deeltijdpensioen maakt het mogelijk om op gezonde wijze de AOW-leeftijd te bereiken.
> Binnen sectoren kunnen afspraken worden gemaakt voor mensen met zware beroepen.

Discussie

Om iedereen de kans te geven een bijdrage te leveren aan het debat over een nieuw pensioenakkoord heeft de ACP deze maand twee nieuwe sites geïntroduceerd. Kijk hiervoor op www.ikbenvoorditpensioenakkoord.nl of www.ikbentegenditpensioenakkoord.nl en discussieer mee!

Brief

Meer details zijn terug te lezen in de open brief aan de onderhandelaars van het CNV. Deze is onderaan deze pagina als pdf-bestand te downloaden.

---
Zie het origineel