Rijksoverheid

Afvalstromen kansrijk voor nieuwe grondstofstromen

Atsma opent PST-fabriek voor recycling autowrakken

Nieuwsbericht | 28-04-2011

Nederland wil in 2015 in totaal 95% van de autowrakken recyclen. De nieuwe PST-fabriek, die vandaag door staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) officieel is geopend, zal daaraan een belangrijke bijdrage leveren. "ARN laat met deze fabriek voor recycling van autowrakken in de praktijk zien dat een afvalstroom op innovatieve wijze weer gebruikt kan worden als grondstof. Ik wil kijken of we in Nederland meer afvalstromen kunnen benutten als grondstof en zo van Nederland nog meer een grondstoffenrotonde kunnen maken. Dat kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van onze economie en het helpt de milieudruk te verminderen", aldus Atsma bij de opening.

Grondstoffenrotonde

Vooruitlopende op de Nationale Afvalagenda, die Atsma nog voor de zomer naar de Kamer zal sturen, maakte de staatssecretaris duidelijk dat hij van Nederland nog meer een grondstoffenrotonde wil maken. "Niet alleen autowrakken, maar bijvoorbeeld ook textiel en kunststof zijn afvalstromen die hoogwaardig kunnen worden verwerkt. We kunnen meer waarde uit onze afvalstromen halen", aldus Atsma. Met de Nederlandse grondstoffenrotonde wil de staatssecretaris een impuls geven aan hoogwaardige verwerking van afvalstromen. Het biedt kansen voor meer handel uit grondstoffen, meer waarde uit afval en tegelijkertijd stimuleert het de recyling en de Nederlandse kenniseconomie.

PST fabriek

Autorecycling Nederland (ARN) weet nu al 85% van een autowrak weer nuttig te gebruiken. Van het materiaal wordt 80% hergebruikt en vijf procent van het materiaal leidt via verbranding tot energieterugwinning. Atsma heeft er alle vertrouwen in dat ARN er in slaagt om dit percentage de komende jaren op te schroeven tot 95% in 2015. De PST-fabriek is een nieuwe schakel in de keten van autowrakken. PST staat voor Post Shredder Technologie; een technologie die na het shredderproces wordt ingezet om het shredderafval verder te scheiden. Het shredderafval dat nu nog deels wordt gestort of verbrand kan binnenkort verwerkt worden in de fabriek. De fabriek zal starten met een dagdienst en kan dan ruim 30.000 ton shredderafval per jaar verwerken. De volledige capaciteit van de fabriek bedraagt 100.000 ton; met deze capaciteit kan ook shredderafval van andere productstromen worden verwerkt.

Het besluit om de PST-fabriek te gaan bouwen heeft ARN in 2005 genomen. In de tussenliggende periode heeft de bouw van de fabriek plaatsgevonden en is nog veel aanvullend onderzoek gedaan naar afzet van de materialen. Voor de fracties die in de PST-fabriek worden geproduceerd zijn de afzetkanalen inmiddels geregeld. Het plastic wordt onder andere weer ingezet in nieuwe auto's. Met de inzet van Post Shredder Technologie zullen de kosten van het recyclen van autowrakken verminderen. De kosten voor het mechanisch nascheiden zijn namelijk lager dan het handmatig verwijderen van materialen voor het shredderproces. Dit betekent dat de autodemontagebedrijven een aantal materialen niet meer hoeven te demonteren.