Port of Rotterdam

Datum 28-4-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Azië: Rotterdam kwart eeuw de beste

De haven van Rotterdam is door de lezers van het blad "Cargonews Asia", voor de vijfentwintigste opeenvolgende keer uitgeroepen tot beste haven in Europa.
Bovendien werd ECT verkozen tot de beste Europese containerterminal. De bijbehorende "Asian Freight & Supply Chain Awards" gelden in Azië als een prestigieuze onderscheiding. Dit vooral omdat ze worden toegekend door de gebruikers van logistieke dienstverlening.

Azië-Rotterdam
Rotterdam is verreweg de belangrijkste Europese haven voor lading van en naar Azië. In 2009 werd 47miljoen ton (-2 mln. ton) Aziatische goederen aangevoerd en 33 miljoen ton naar Azië afgevoerd (+10%). Het marktaandeel van Azië in de totale Rotterdamse overslag ligt op ruim 21% (+2%). Het gaat om alle denkbare goederen: ruwe olie, olieproducten (vooral kerosine naar en stookolie van Rotterdam), kolen, mineralen, metalen, palmolie, agrarische grondstoffen, voedsel, auto's, veel chemische producten en heel veel stukgoed in containers. Voor de Rotterdamse containersector is Azië sinds 1995 het belangrijkste vaargebied met in 2009, 4,8 miljoen TEU (containereenheden van 20 voet), 250.000 eenheden minder dan in 2008 en een aandeel van 45% in het Rotterdams totaal.

Asian Freight & Supply Chain Awards
De onderscheidingen zijn voor de vierentwintigste maal toegekend. Cargonews Asia, uitgegeven in Hong Kong, verschijnt eenmaal in de twee weken. Het heeft een oplage van 12.000 exemplaren en is, ook via internet, één van de toonaangevende media in met name het Verre Oosten op het gebied van transport en logistiek.

Fotobijschrift: De oudste bij het Havenbedrijf Rotterdam bewaard gebleven onderscheiding.